psk_2

uzavrele strasti

Francusku reprezentaciju iz temelja je uzdrmao otvoreni sukob najvećih zvijezda; do sada se o tome nije govorilo, ali ozbiljno im prijeti raskol na rasnoj osnovi...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 15.06.2021 14:41
  • Objavljeno 15.06.2021 u 14:41
Bionic
Reading

Francuska nogometna reprezentacija od 21 sat igra utakmicu 1. kola Europskog prvenstva, 'tricolori' su aktualni svjetski prvaci, no večeras ih u Münchenu čeka veliki izazov jer igraju protiv jake Njemačke. Dodatni problem za izbornika Didiera Deschampsa je otvoreni sukob njegovih igrača zbog kojeg reprezentaciji prijeti raskol na rasnoj osnovi

Nitko točno ne zna kada je i gdje 'puklo' između Kyliana Mbappea i Oliviera Girouda, no sukob dviju zvijezda 'tricolora' opasno je načeo atmosferu u svlačionici aktualnih svjetskih prvaka.

Sve je eskaliralo i u javnost izašlo prije nekoliko dana kad se Giroud medijima požalio da mu od Mbappea na utakmicama 'ne dolazi dovoljno lopti kad je u povoljnoj situaciji za gol'.

'Bio sam nevidljiv jer često kada istrčim napad ne dobijem loptu koju očekujem. Ne kažem da napravim uvijek sve kako treba, ali imam brojna rješenja u kaznenom prostoru', rekao je Giroud, aludirajući na sebičnost Mbappea.

Te su izjave toliko razbjesnile Mbappea da je želio organizirati svoje obraćanje javnosti, no izbornik Didier Deschamps i čelnici Saveza taj su mu potez zabranili te su tako - barem prema van - uspjeli primiriti tu svađu.

No, Mbappe ne želi šutjeti te je do riječi došao u najgorem mogućem trenutku, uoči utakmice 1. kola Eura koju Francuzi igraju danas (utorak, 15. lipnja) od 21 sat u Münchenu protiv Njemačke.

'Nije stvar u tome što je on rekao. Iskreno, to što je rekao me uopće nije pogodilo. Ja sam napadač i znam da ima takvih situacija. Takav osjećaj doživim 365 puta u utakmici i događat će se stalno kada misliš da te suigrači zapostavljaju u nekim akcijama', kazao je Kylian Mbappe i dodao:

'Čestitao sam Giroudu na golu nakon te utakmice, a on mi nije ništa rekao. Tek kasnije sam čuo što je izjavio medijima. Nije on rekao ništa loše jer je logično da napadač želi zabijati golove. Blizu je rekorda i kada ste napadač samo o tome mislite.'

Da, Olivier Giroud je u ovom trenutku drugi najbolji strijelac 'tricolora' u povijesti. Thierry Henry je prvi s 51 zabijenim golom, a Giroud je na 46 golova, sigurno će učiniti sve da dostigne i prestigne Henryja. Jasno je to i Mbappeu, ali...

'Meni je zasmetalo što je tako javno pričao o svemu tome. Više bih volio da mi je to rekao u svlačionici jer znam da bih ja tako postupio ako bih se našao u sličnoj situaciji. Takve stvari trebaju ostati u svlačionici, a ne da se o njima javno priča. No, to nije više problem i to smo riješili', tvrdi Mbappe i dodaje:

'Ne želim da pokvarimo sve dobro što smo radili zbog nekih sitnica i nezadovoljstva pojedinaca. Momčad je najbitnija i svi trebamo tako razmišljati. Očekuju nas teški izazovi i moramo maksimalno biti fokusirani na utakmice.'

No, pojedini mediji sada, istina tek sramežljivo i s velikim ogradama, navode kako se u francuskoj reprezentaciji već neko vrijeme događaju čudne stvari, a pozadina svega mogao bi biti sukob na rasnoj osnovi!

Neki idu tako daleko i tvrde kako su se 'tricolori' već podijelili na 'crne i bijele', slično kao što se prije nekoliko godina podijelila i nizozemska reprezentacija. I ranije su neki francuski mediji otvoreno kritizirali pojedine tamnopute reprezentativce koji na početku utakmica sa suigračima nisu pjevali himnu. Pojedini su mediji išli tako daleko da su tvrdili da neki od igrača ne pjevaju jer jednostavno ne znaju riječi Marseljeze!

Činjenica je da su sve te priče o rasnoj podjeli poprilično nategnute, no gdje ima dima, ima i vatre. Nizozemci su taj neugodni problem svojedobno riješili tako da su jednostavno napravili smjenu generacija i sada imaju relativan mir u svlačionici, a Francuze tek čekaju promjene. Izbornik Didi Deschamps navodno odlazi nakon EP-a pa svi skupa moraju izdržati još mjesec dana... A kakvo je stvarno stanje? To ćemo najbolje vidjeti večeras od 21 sat kad u Münchenu 'tricolori' istrče protiv Njemačke.