POGLEDAJTE GOLOVE

Gušti su gušti; sjajna Istra šokirala favorizirani Osijek u Puli

04.10.2024 u 20:08

Bionic
Reading

Tramezzanijeva momčad srušila je Osijek (2-1) na Aldo Drosini. Utakmicu je obilježio pehist Luka Jelenić, koji je zabio dva auto-gola, a onda zbog ozljede morao napustiti teren

Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Osijek sa 2-1 u prvoj utakmici 9. kola hrvatskog prvenstva odigranoj u petak na pulskom stadionu Aldo Drosina.

Domaća momčad je povela u 12. minuti, kad je gostujući branič Luka Jelenić skrenuo loptu u vlastitu mrežu. Isti je igrač bio strijelac i u 23. minuti, kad ga je lopta pogodila u tijelo u kaznenom prostoru, promijenila smjer i završila u golu. Konačnih 2-1 postavio je Marko Soldo u 88. minuti.

Osijek je u Pulu došao s nizom od četiri pobjede, tri u domaćem prvenstvu i jednom u domaćem Kupu, dok je Istra 1961 tražila prvu pobjedu od 10. rujna, kad je u Hrvatskom nogometnom kupu svladala nižerazredni NK Tomislav iz Donjih Andrijevaca.

Obje su momčadi bile oprezne u početku utakmice, ali već u 12. minuti Puljani su poveli. Dugo je trajala njihova akcija po desnom boku, ali su tamo svi prilazi osječkom kaznenom prostoru bili zatvoreni pa je lopta prebačena preko sredine do lijevog boka, gdje ju je usamljen dočekao Marcel Heister. Ušao je u kazneni prostor, a onda uputio prizemnu loptu u peterac, gdje je natrčavao nigerijski napadač Salim Fago Lawal. U pokušaju da spriječi to dodavanje, klizećim startom je intervenirao Jelenić, ali se od njegove noge lopta odbila u mrežu pokraj nemoćnog vratara Marka Malenice.

  • +12
NK Istra 1961 - NK Osijek (4.10.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Osječani su pokušali zaprijetiti u 18. minuti preko Petra Pušića, ali je njegov udarac sa 20-ak metara bio neprecizan.

U 22. minuti lopta je ponovno završila u osječkoj mreži, a nastavljena je utakmica iz noćne more za Jelenića. Ponovno je procurilo na desnoj strani gostujuće obrane, gdje je loptu dobio Beyatt Leweiry i uputio ju u srce kaznenog prostora. Tamo je usamljen bio Mateo Lisica i iz prve pokušao zapucati prema vratima. Nije to učinio vrlo spretno, ali je lopta na putu prema golu pogodila nesretnog Jelenića koji se nalazio na rubu peterca. Malenica je ostao u raskoraku i samo je nemoćno mogao promatrati kako lopta ulazi u mrežu.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Kao da dva autogola nisu bila dovoljna, nesretni Jelenić je u 28. minuti morao napustiti igru, nakon što je ozlijeđen u sudaru s Lawalom u jednom zračnom duelu.

Osijek se u prvom poluvremenu nije pojavio na utakmici, a gosti mogu biti sretni što su poluvrijeme dočekali sa samo dva gola zaostatka. Naime, u drugoj minuti sučevog dodatka centimetri su dijelili Heistera od pogotka. Snažno je opalio iskosa s lijeve strane i pogodio vratnicu. U nastavku akcije lopta je došla do Morisa Valinčića, koji je uputio udarac preko gola.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Na početku drugog poluvremena gostujući trener Federico Coppitelli odlučio je prodrmati svoju momčad s dvije izmjene. Uveo je Vedrana Jugovića i Kemala Ademija, a igru su napustili Šimun Mikolčić i Arnel Jakupović.

Istrin trener Paolo Tramezzani nije imao potrebe mijenjati momčad koja mu je donijela pozitivan rezultat, ali je malo zgusnuo obrambenu formaciju kako bi lakše sačuvao stečenu prednost.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Gostima jalovi posjed

Osijek je imao prednost u posjedu, ali je ona bila potpuno jalova, a Istra je bila opasna u kontranapadima. Takav jedan izveli su Puljani u 56. minuti, a prijetnja je ovoga puta došla s desnog boka. Po njemu se probio Lisica i uputio odličan ubačaj na suprotnu vratnicu, gdje je loptu na volej dočekao Matej Vuk, ali je lopta otišla pokraj vratnice.

Domaći vratar Lovro Majkić sve do 84. minute nije imao nijednu obranu, da bi nakon ubačaja iz kuta za Osijek zaustavio udarac glavom Roka Jurišića i spriječio pogodak gostiju.

Osijek prekasno smanjio

No, četiri minute poslije Osijek je ipak smanjio zaostatak i učinio završnicu utakmice uzbudljivijom. Ubačaj iz kuta izveo je Hernani. Nitko od domaćih braniča nije uspio izbaciti već je do lopte došao Marko Soldo i sa četiri metra poslao pogodio mrežu za 2-1.

Pokušali su Osječani doći do izjednačenja pa su u obrani ostavili više prostora za protuudare Istrinih nogometaša. Tako je u petoj minuti dodatka Malenica morao obraniti udarac Irfana Ramića sa desetak metara iskosa sa desne strane, a minutu poslije je Antoniju Mauriću poništen pogodak zbog zaleđa. Istra je tako uspjela obraniti vodstvo i osvojiti tri boda.

Standings provided by Sofascore