OLIMPIJSKI TURNIR

Hrvatska i Crna Gora dave se u bazenu politike: Hoće li nervoza prijeći i na vaterpolo?

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 28.07.2024 10:45
  • Objavljeno 28.07.2024 u 10:44
Bionic
Reading

Barakude danas započinju svoj nastup na olimpijskom vaterpolskom turniru u Parizu. Aktualni svjetski prvaci u prvoj utakmici igraju protiv starog rivala Crne Gore. Međutim, ovoga puta tenzije ne dolaze samo iz bazena

Hrvatska i Crna Gora danas započinju svoj put na olimpijskom vaterpolskom turniru; dva rivala odigrat će utakmicu 1. kola s početkom u 16 sati i 35 minuta. Bit će to sraz svjetskog prvaka i jedne od najjačih europskih reprezentacija, nažalost, obilježile su i političke tenzije između dvaju država.

Dopis iz Ministarstva turizma i sporta

Naime, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske poslala je dopis Hrvatskom vaterpolskom savezu navodeći kako ne preporučuje igranje hrvatskim klubovima na bazenu u Kotoru, koji nosi ime po Zoranu Gopčeviću. Riječ je o nekadašnjem crnogorskom reprezentativcu, ali i čuvaru logora Morinj u Crnoj Gori početkom devedesetih.

Bazen u Kotoru dobio je to ime prije tri godine, a HVS savez već tada je odlučio kako neće nastupati u njemu dok nosi to ime. Međutim, situacija se dodatno zaoštrila nakon što je Skupština Crne Gore usvojila rezoluciju o genocidu počinjenom u Jasenovcu tijekom NDH. Logiku usvajanja rezolucije o genocidu i istovremenim imenovanjem sportske dvorane po ratnom zločincu ostavljamo čitateljima na raspetljavanje.

'Nepotrebna rezolucija o Jasenovcu'

Hrvatska vlast reagirala je proglasivši trojicu crnogorskih političara nepoželjnim osobama u Hrvatskoj. Zašto vas utvrđivanje povijesnih činjenica čini personom non gratom u Hrvatskoj objasnit će predsjednik Vlade Andrej Plenković:

'Što se odnosa sa Crnom Gorom tiče, znate da je Vlada proglasila trojicu crnogorskih političara nepoželjnim osobama u Hrvatskoj. To su bili upravo oni koji su bili najbitniji u izglasavanju njihove potpuno nepotrebne rezolucije o Jasenovcu i koji su poremetili odnose Hrvatske i Crne Gore.'

Međutim, u cijeloj priči je najbitnija činjenica da ne postoji zla krv između reprezentacija i stručnih stožera; štoviše, Ivica Tucak i crnogorski izbornik Vladimir Gojković ne samo da su kolege već se iznimno poštuju. Čuli ste taj klišej stotinu puta, ali nadajmo se da će i danas politika, barem u ovom obliku kakav prakticiraju vladajuće stranke, ostati negdje izvan bazena.

  • +30
Hrvatska - olimpijska delegacija na otvaranju Igara Pariz 2024. Izvor: Profimedia / Autor: Clodagh Kilcoyne / AFP / Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal