INSPIRATIVNO

Sport je čudesan; obećao majci na samrti da će nastupiti u Parizu, sada je u finalu

  • Lu.K.
  • Zadnja izmjena 28.07.2024 01:19
  • Objavljeno 28.07.2024 u 06:00
Bionic
Reading

Hrvatski gimnastičar Aurel Benović debitirao je na Olimpijskim igrama i odmah izborio plasman u finale preskoka.

Aurel Benović izborio je plasman u finale preskoka na Olimpijskim igrama. Samom činjenicom da se plasirao u Pariz ispunio je obećanje dano majci na samrti, a sada ima priliku doći i do najvećeg sna svakog sportaša, olimpijske medalje.

Benoviću su ovo prve Olimpijske igre u karijeri, a u kvalifikacijama je bio sjajan; u svojoj skupini kvalifikacija bio je prvi s ocjenom 14.733. Za prvi preskok je dobio 14.566, a za drugi sjajnih 14.900.

Bolji od Benovića u kvalifikacijama bili su samo Ukrajinac Nazar Čepurni s ocjenom 14.833 i Britanac Harry Hepworth sa 14.766. Benović je nakon preskoka nastupio i u kvalifikacijama na parteru na kojemu je s ocjenom 13.766 zauzeo ukupno 28. mjesto. Finale preskoka je na rasporedu 4. kolovoza.

Benoviću je ovo vrlo vjerojatno vrhunac profesionalne sportske karijere; iza njega je emotivna i teška godina u kojoj je izgubio majku, samo nekoliko tjedana nakon što joj je spašavao život.

'Moja životna lekcija je bila iz filma strave. Budeći se ujutro u 7:30 zatekao sam mamu u ne najboljem fizičkom stanju, ali kao i svaki dan, s obzirom na to da je već dugo bolesna, mislio sam kako će popiti svoje lijekove, opet će se to smiriti. No nažalost to ovog puta nije bilo tako. Samo se srušila.'

Tragična priča

'Zovem Hitnu, plačem, oživljavam vlastitu majku. Srce joj je stalo. Pravovremenom reakcijom i brzim dolaskom liječničke službe ponovno se vratila i nadam se da će se brzo oporaviti', napisao je na društvenim mrežama prošle godine.

'Završila je u bolnici i recimo da se oporavila od toga, no morala je ići na operaciju srca. I, nažalost, preminula je tijekom te operacije. Obećao sam mami prije nego što je preminula da ću se potruditi bez obzira na sve, da ću pokušati izboriti odlazak na Olimpijske igre.'

Ispunjeno obećanje

'Ona me od moje četvrte godine vodila na treninge i bila je moja najveća podrška u karijeri, tako da ću se potruditi prvenstveno zbog nje, zbog obećanja koje sam dao i njoj i sebi.'

Sada je ispunio to obećanje. Sport je nekada zbilja čudesan.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal