oi pariz - rukomet

Hrvatska i Japan igraju od 14 sati, a ove dvije reprezentacije povezao je - Islanđanin

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 27.07.2024 12:44
  • Objavljeno 27.07.2024 u 10:07
Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija danas od 14 sati (HTV2) igra prvu utakmicu na Olimpijskim igrama u Parizu. Protivnik će nam biti nominalno najslabija momčad u skupini A Japan, ali povijest nas uči da treba biti vrlo oprezan

Za mnoge koji ne prate rukomet posljednjih godina, to je najbolji mogući protivnik na startu natjecanja. Da, doista bi se mogli s time složiti, ali Japan već odavno nije ono što je bio. Danas je to jako ozbiljna i neugodna reprezentacija. Uostalom, iskustvo posljednjeg susreta na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine nas upozorava. Tada smo na jedvite jade izvukli remi 29-29 spašavajući bod u završnici...

U isto vrijeme treba biti iskren i priznati da se sudbina poigrala i s nama i Japanom. Čovjek koji ih je vodio od 2017. do veljače ove godine sadašnji je izbornik Hrvatske Dagur Sigurdsson. Ako ih netko poznaje onda je to on. S druge strane, Islanđanin će biti pod posebnim pritiskom jer će svi očekivati da lako riješi Japan. A to neće biti nimalo lako. Uz sve to, Japan je preuzeo jedan od najboljih svjetskih trenera, europski prvak s Barcom ove sezone, Carlos Antonio Ortega. To se nikako ne smije smetnuti s uma, stoji u najavi na službenim stranicama Hrvatskog rukometnog saveza (HRS).

Brzina i način na koji igraju Japanci nikome ne odgovara. Možda nemaju visinu, taktičku zrelost i mudrost, ali nevjerojatno su tjelesno spremni i sposobni sve taktičke manjkavosti i pogreške nadoknaditi fanatizmom i energijom koju ne posjeduje ni jedna druga ekipa.

Japan je prošloga listopada na azijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre ostvario šest pobjeda u šest nastupa i suvereno osigurao nastup u Parizu. Ovo će im biti šest igre kao i našoj reprezentaciji. Samo pet japanskih igrač sa šireg popisa od njih 35 igra u nekom europskom klubu.

Domagoj Duvnjak: Naš prvi cilj je ući u četvrtfinale Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Sanjin Strukic / Pixsell

Tko su glavne uzdanice Antonia Ortege? Na prvom mjestu to je srednji vanjski Kotsuke Yosuhira, član makedonskog Vardara. Ima 23 godine, visok je 173 cm, ali neka vas to ne zavara, jedan je od najboljih japanski strijelaca.

Na desnoj strani, kao vanjski igra Jin Watanabe (34 god, Toyota Auto Body) i s više od 130 nastupa u reprezentaciji njihov je najiskusniji igrač. Na toj strani treba svakako spomenuti i krilo Hirokija Motokia (32 god, Zeekstar Tokyo). On je pak najbolji japanski strijelac u sadašnjem izboru. I još jedan igrač može biti jako neugodan. Riječ je o kružnom napadaču Shuichi Yoshidi (23 god, 193cm/110 kg, HBC Nantes).

Ima tu dakako još puno dobrih igrača. Ali nekako ipak vjerujemo da će se puno toga pitati hrvatsku reprezentaciju. A budu li naši pravi, a nema ni jednog razloga da se to ne dogodi, uz dužno poštovanje i Japanu i Ortegi, prvi bodovi trebali bi biti na našem kontu.

Dagur Sigurdsson o očekivanjima na Olimpijskim igrama Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Sanjin Strukic / Pixsell

"Odbrojavanje je završeno, turnir sutra napokon počinje. Na zadnjem treningu smo dotjerivali neke taktičke detalje. Spremni smo za Japan i za sve ostale utakmice koje dolaze", kazao je Zvonimir Srna.

"Jedva čekamo utakmicu protiv Japana nakon teških priprema. Japan je dobra ekipa, par godina imaju dobar sistem. Malo su niži, agilniji i to nam može stvarati probleme. Obrambeno su 'tanki', a pomagat će nam i njihove izmjene obrana-napad. Probat ćemo u utakmicu ući što opuštenije i pobijediti", dodao je Luka Lovre Klarica.

"Nema pritiska, svi željno očekujem prvi zvižduk kako bismo počeli predstavljati našu Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Čeka nas uzbudljiva utakmica, kao i svaka koja je prva na velikom natjecanju i sad je samo na nama da budemo pravi i da se pokažemo", zaključio je golman Dominik Kuzmanović.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal