pobjeda 'barakuda'

Vaterpolisti u polufinalu Olimpijskih igara; u dramatičnoj su utakmici 'potopili' Španjolce

  • I.Ž./Hina
  • Zadnja izmjena 07.08.2024 15:39
  • Objavljeno 07.08.2024 u 15:14
Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u polufinale Olimpijskih igara nakon što je u četvrtfinalu svladala Španjolsku 10-8 (2-0, 4-3, 2-2, 2-3)

Po dva gola za Hrvatsku postigli su Loren Fatović, Maro Joković i Konstantih Harkov, po jedan su dodali Rino Burić, Ante Vukičević, Marko Žuvela i Josip Vrlić, dok je Marko Bijač upisao osam obrana.

Hrvatska protiv aktualnog europskog prvaka niti u jednom trenutku nije gubila, odigrala je najbolju utakmicu na turniru te ušla u borbu za odličja.

Hrvatska protiv aktualnog europskog prvaka niti u jednom trenutku nije gubila, odigrala je najbolju utakmicu na turniru te ušla u borbu za odličja.

Ton utakmici dali su oni najiskusniji na samom startu, povratnik u reprezentaciju Joković bio je jedini strijelac u prvoj četvrtini, dok je Marko Bijač obranio sva tri udarca Španjolaca koji su išli u okvir gola. Posebno se istaknuo Bijač 1:37 minuta prije isteka vremena u prvoj dionici igre kada je obranio "zicer" De Toru i to kada je Hrvatska imala igrača manje u bazenu.

Nastavio je Bijač sa sjajnim reakcijama i u prvoj minuti drugog dijela, a Španjolci su prvi gol na utakmici zabili nakon 10 i pol minuta. Nakon što je Sanahuja smanjio na 3-2, Hrvatska je odgovorila golovima Žuvele, Fatovića i Vukičevića te 1:15 minuta prije poluvremena stigla do najvećih četiri razlike (6-2). Potom je Perrone smanjio na 6-3, dok Marinić Kragić nije iskoristio situaciju s igračem više u bazenu pa je na polovici utakmice bilo 6-3.

  • +44
Hrvatska - Španjolska, vaterpolo, četvrtfinale, Olimpijske igre, 7.8.2024. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

U trećoj četvrtini Španjolci su dva puta smanjivali na dva razlike, ali su Fatović i Vrlić vraćali na komfornu prednost od tri gola, a Hrvatska još jednom nije iskoristila igača više za bijeg na četiri gola prednosti.

Početak zadnjeg dijela bio je jedino krizno razdoblje za Hrvatsku na utakmici, Munarriz i Sanahuja su pogađali za 8-7, a usto je i Granados iz odlične situacije pogodio gredu. No. Burić je s puno sreće, nakon njegova udarca lopta se odbila od grede u leđa španjolskog golmana pa u vrata, povisio na 9-7. De Toro je odmah u sljedećem napadu smanjio na 9-8, ali je Harkov bio uspješan za 10-8 malo više od tri minute prije kraja, a potom se rezultat više nije mijenjao što je odlično odgovaralo Hrvatskoj.

Nakon finala EP u siječnju ove godine u Zagrebu kada je uspješnija bila Španjolska, ovo je bila druga najvažnija utakmica ovih suparnika u natjecanjima prebogatoj 2024. godini u kojoj je Hrvatska osvojila i naslov svjetskog prvaka u veljači.

Hrvatska će u polufinalu u petak igrati protiv pobjednika susreta Italija - Mađarska.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 10-8 (2-0, 3-2, 2-2, 2-3)

  • HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić 1, Fatović 2, Lončar, Joković 2, Bukić, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić 1, Biljaka, Harkov 2
  • ŠPANJOLSKA: Aguirre, Lorrio; Munarriz 2, Granados 2, Sanahuja 2, De Toro 1, Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull, Perrone 1, Biel, Bustos
  • SUCI: Margeta (Slovenija) i Spiritosanto (SAD)
  • PETERCI: Hrvatska -, Španjolska -
  • REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3/9, Španjolska 6/10
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal