samo za tportal

Hrvatski stoper sjajan u Njemačkoj, čak je i razvikanog Haalanda strpao u 'džep': U drugom poluvremenu je bježao od mene

20.01.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Ovog tjedna u Njemačkoj su se igrale nogometne kup-utakmice, a bez obzira na njemačku posloženost i red, niti ovdje nije moglo bez iznenađenja. Najveće je svakako ispadanje prošlosezonskog pobjednika, dortmundske Borussije, koja je zapela na stadionu St. Paulija u Hamburgu

Jakov Medić, 23-godišnji hrvatski stoper, ali kojeg puno bolje znaju u Njemačkoj nego u domovini, ovog je utorka sa svojim St. Paulijem kreirao veliku senzaciju u njemačkom nogometnom Kupu. Naime, žuto-crni iz Dortmunda prošle sezone osvojili su ovo natjecanje, a sada su zapeli kod drugoligaša iz Hamburga.

Istina, St. Pauli je trenutno vodeća momčad druge lige, ali kada se vidi sastav u kojem je igrala Roseova momčad, onda se momčadi sa sjevera Njemačke treba dodatno nakloniti.

Važnu ulogu u redovima domaćina odradio je 23-godišnji Jakov Medić, inače rođen u Zagrebu, ali koji pravu priliku u hrvatskom nogometu nije dočekao, pa se odlučio svoje mjesto na nogometnoj karti tražiti preko njemačkih niželigaša.

Na mala je vrata otišao u inozemstvo. Nogomet je trenirao u Dinamu, Kustošiji, pa je preko Hrvatskog dragovoljca, Zagreba, Istre, Lučkog i Vinogradara došao je do Nürnberga, pa otišao u Wehen Wiesbaden gdje je prošlu sezonu igrao treću ligu, da bi u ljeto 2021. preselio u St. Pauli, trenutno vodeći klub 2. Bundeslige.

No, pobjeda protiv Borussije još je jače odjeknula.

'A joj, što reći. Jučer (op.a. u srijedu) mi se telefon užario. Svi su htjeli čuti kako je to igrati protiv Haalanda, ali i pobijediti', sretnog se glasa u četvrtak za tportal iz Hamburga javio Jakov Medić.

I kako je to? Ipak se o njemu priča svakog dana, seli ga se u Real i brojne druge europske bogate klubove?

'Zbilja pokazuje iz kola u kolo koliko je dobar igrač, odnosno igračina. Jak je, definitivno jedan od najboljih, pa samim time i najskupljih igrača, što se jasno vidi i po cijeni na Transfermarktu (op.a. trenutno je procijenjen na 150 milijuna eura). Međutim, moram priznati da protiv nas nije bio na tom nivou. E sad, je li to zato što smo mi bili dobri, ili on, baš kao i cijela Borussia, nisu igrali na 100 posto'.

Bio je baš pod vašim nadzorom?

'Da, ja sam bio zadužen za njega, iako je u drugom poluvremenu, imao sam takav osjećaj, bježao od mene. Valjda kada je vidio da sam i ja jak i velik (hahaha)'.

Evidentno je da uživate u Hamburgu, točnije u St. Pauliju. Jeste li očekivali svoj ovakav iskorak, s obzirom na to da ste prošle sezone igrali u trećoj njemačkoj ligi, odnosno da u Hrvatskoj niste dobili pravu priliku niti u drugoj, a kamoli i HT Prvoj ligi?

'Najiskrenije, nisam očekivao ovakav uzlet, ali vjerovao sam u sebe i svoj trud, jer znam koliko sam mukotrpno trenirao i radio, svih ovih godina. Znaju i svi oko mene koliko sam se odricao radi nogometa, tako da sam očekivao da će mi se to kad-tad vratiti. Eto, izabrao sam dobru sredinu, dobio sam priliku, i mislim da vraćam na najbolji mogući način. Presretan sam zbog svega i kako mi se sada karijera razvija'.

Sa St. Paulijem ste u prilici izboriti ulazak u Bundesligu. Doduše, prednost se otopila i sada imate samo jedan bod ispred drugog Darmstadta. Hoćete li izdržati do kraja sezone?

'Bit će teško, jer njemačka 2. liga je jaka, puna velikih klubova, u kojoj svatko može pobijediti svakoga. Ali mi vjerujemo u sebe, razmišljamo utakmicu po utakmicu, s time da nam je ova pobjeda protiv Borussije dala dodatnu dozu samopouzdanja, jer je zbilja nitko nije očekivao. A već u petak čeka nas gradski derbi, protiv HSV-a. I oni su igrali kup-utakmicu, kao i mi, ali su morali biti na terenu 120 minuta, uz to imali su i putovanje, tako da se nadamo da ćemo s ta tri boda dodatno učvrstiti vodstvo na tablici'.

Nego, Ivica Olić je legenda HSV-a, a Ivan Klasnić proslavio se i u dresu St. Paulija. Sjećaju li ih se u tim klubovima još uvijek?

'Sigurno, ipak su ostavili velik trag. S time da se s Olićem još nisam upoznao, dok s Klasnićem često razgovaram i popijem kavu'.

Gradski derbi Hamburga slovi za vrlo žestoke, a i navijači tih klubova baš ne uživaju u ljubavi. Jeste li ikad imali problema u tom lučkom gradu?

'Znam da je to pravi gradski derbi, ali samo kada je utakmica. I na svu sreću, nema više nekakvih posebnih napetosti na ulicama. Ja osobno nikad nisam doživio nikakvu neugodnost od strane HSV-ovih navijača, a koliko znam, ništa takvog nije doživio ni itko od mojih suigrača'.

I za kraj, u kojoj ćemo vas reprezentaciji gledati? Može li vaš tetak, legendarni Dario Šimić utjecati na izbornika Dalića, ili ćete prihvatiti poziv iz Bosne i Hercegovine?

'Kao što sam već rekao, ja sam rođen u Zagrebu, odrastao u Hrvatskoj i tako se osjećam, kao Hrvat. Naravno, i vrlo rado bih odjenuo hrvatski dres. Međutim, kako je tata (op.a. Andrija, iz Čitluka) iz Bosne i Hercegovine, tako sam često boravio i u tom kraju, pa gajim osjećaje i prema toj zemlji, odnosno reprezentaciji. Znam samo da bih za bilo koju od tih reprezentacija igrao sa 100-postotnim angažmanom. I zvali su me iz BiH saveza, zapeli su ali i bili vrlo korektni i profesionalni, i ostavili mi mogućnost da dobro razmislim o svemu. Dok me iz Hrvatske, odnosno HNS-a još nije zvao nitko. Prema tome, još uvijek ništa ne znam, odnosno nisam donio nikakvu odluku', završio je Jakov Medić i pohitao na trening, posljednji pred veliki gradski derbi s HSV-om, koji se igra u petak od 18.30 sati.