ZA IBU ONA NE POSTOJI

I druga osporavana boksačica osvojila olimpijsku medalju

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2024 18:53
  • Objavljeno 04.08.2024 u 18:53
Bionic
Reading

Nakon Alžirke Imane Khelif i druga sporna boksačica na Olimpijskim igrama u Parizu, Tajvanka Lin Yu-ting osigurala je najmanje brončanu medalju.

Lin Yu-ting i Khelif, dvije su boksačice kojima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Međunarodna boksačka federacija (IBA) ih je suspendirala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za natjecanje jer boksački program vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendirao IBA zbog pitanja upravljanja i financija. MOO je osporio metode koje koristi IBA potvrdivši ispravnost svojih propisa.

'Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju putovnice kao žene i koje su se godinama natjecale kao žene i ovo je jasna definicija žene', rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach prije nekoliko dana na konferenciji za novinare.

Lin Yu-Ting, koja je bivša dvostruka svjetska prvakinja, je u četvrtfinalu kategorije do 57 kg pobijedila bugarsku boksačicu jednoglasnom odlukom sudaca izborivši plasman u polufinale, čime je osigurala najmanje broncu.

Bugarka je na kraju meča prstima formirala znak XX, koji označava ženski kromosom, pokazavši što misli o nastupu njezine suparnice.

Podsjetimo, dan ranije je najmanje broncu osigurala i alžirska boksačica koja je u četvrtfinalnom meču do 66kg jednoglasnom odlukom sudaca slavila protiv mađarske boksačice Anne Luce Hamori.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal