revolucija na pomolu

Je li moguće da će NBA liga uvesti koš vrijedan četiri poena?

19.12.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Čelni čovjek NBA lige Adam Silver priznao je da se razmišlja o uvođenju koša vrijednog četiri poena u elitno košarkaško američko natjecanje, što bi bila još jedna revolucionarna promjena u ovom sportu...

'Košarka mora evoluirati kako ne bi umrijela,' rekao je jednom prilikom Kobe Bryant, a upravo se u ovom sportu događaju promjene pravila češće nego u mnogim drugima.

  • +10
Stephen Curry Izvor: Reuters / Autor: Kelley L Cox

U košarci se kroz povijest mijenjala veličina reketa, dužina napada, definicija prekršaja i nedopuštenih poteza, a najveća promjena do danas dogodila se 1979. godine kada je uveden koš vrijedan tri poena.

U NBA ligi trica je svaki šut izveden iza linije 7.24 metra, ali posljednjih godina imali smo prilike uživati u šutevima gotovo s centra, ponajviše u izvedbi Stepha Curryja, što je probudilo ideju uvođenja poena koji će vrijediti čak četiri poena i donijeti dodatnu dramaturgiju košarci.

Autor: YouTube

'Bilo je razgovora u uvođenju linije za četiri poena. Zasad još nema konkretnog napretka,' otkrio je čelni čovjek NBA lige, Adam Silver.

Trenutno naravno postoji jako mnogo skeptika oko ove novosti, ali bilo je tako i prije 38 godina kada je uvedena trica pa današnji ljubitelji košarke ne mogu više zamisliti ovaj sport bez ubačaja za tri poena.

Kad su u pitanju šutevi vrijedni četiri poena, dvije su ideje kako bi se vrednovali: prva je da se radi o koševima s više od devet metara udaljenosti te bi postojala linija poput one na trici, a druga je da se na terenu iscrtaju posebna kružna polja nešto udaljena od linije trice s kojih bi koš vrijedio još poen više.

U svakom slučaju, ovo bi pravilo išlo dodatno na ruku 'tricaškim' momčadima dok bi igra pod košem još malo izgubila vrijednost. No, svakako bi sport dobio na zanimljivosti i bilo bi moguće ostvariti još impresivnije preokrete u završnicama utakmica...