o suđenju je riječ

KK Zadar uoči moguće utakmice odluke: Ima i HKS favorita u ovoj finalnoj seriji?

31.05.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Večeras se na Gripama igra četvrta utakmica doigravanja za naslov košarkaškog prvaka Hrvatske između Splita i Zadra (20 sati, MAXSport 1). Splićani u seriji na tri pobjede vode 2:1 te bi u slučaju pobjede nakon 21 godine čekanja stigli do naslova prvaka.

Zadar brani naslov prvaka i nada se da večeras može izboriti petu utakmicu koja bi se igrala u Dvorani Krešimir Ćosić u nedjelju.

Zadrani su se uoči ove važne utakmice javnosti obratili s priopćenjem vezanim uz delegiranje sudaca i kriterij suđenja. Naime, utakmicu će suditi ista sudačka trojka kao i u trećoj utakmici, a dvojica od njih sudila su i prvu, a to je uistinu neuobičajeno. No, nije to jedino što je zasmetalo Zadranima čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Osvrt na dosadašnji kriterij suđenja u finalnoj seriji košarkaškog prvenstva i apel za kvalitetno suđenje u nadolazećim utakmicama; bez obzira na značaj utakmica i pritisak očekivalo se da suci budu na „visini zadatka“ i da svoj posao odrade s manje pogrešnih odluka

Najveći broj pogrešnih procjena odnosi se na kontakt situacije, posebno leđima prema košu naših igrača Lovre Mazalina i Luke Božića. Također i ostalih obrambenih situacija gdje je neograničeno korištenje ruku u sprječavanju naših igrača u kvalitetnim rješenjima. Sve to utjecalo je na kvalitetu košarkaške igre, što je smatramo, svim akterima u interesu.

  • +10
KK Split - KK Zadar, doigravanje za prvaka, 29.5.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Kontrola utakmice nije bila pravilno raspoređena između sudačkog trojca. To znači da između njih nije postojao jednak kriterij donošenja odluka.

KK Split - KK Zadar 87-77; 29.5.2024. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport / Croatel

Simptomatično je da će, trojac koji je sudio treću utakmicu, suditi i četvrtu (dvojica su sudili i prvu utakmicu). Pitanje koje se nameće, ima li HKS favorita u ovoj finalnoj seriji i postoje li i drugi kvalitetni suci u hrvatskoj košarci?

Uz kvalitetno suđenje, neka bolji pobjedi!

Sportski pozdrav,

KK Zadar'