Tko je Miran Maričić

Krenuo se baviti sportom zbog njega, a danas ga je pobijedio na Olimpijskim igrama!

  • Janko Badrić
  • Zadnja izmjena 29.07.2024 14:32
  • Objavljeno 29.07.2024 u 13:47
Bionic
Reading

Hrvatska je osvojila svoju prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Strijelac Miran Maričić (27) osvojio je brončanu medalju u finalu zračne puške na deset metara.

Miran Maričić je nakon prve serije od pet hitaca zauzimao drugo mjesto s 52,8 bodova, dok je Gorša bio na šestom mjestu s 51,8 bodova. Nakon druge serije, Maričić je zadržao drugo mjesto sa 105,1 bodom, dok se Gorša popeo na četvrto mjesto sa 104,8 bodova. Gorša, koji nastupa na svojim četvrtim Olimpijskim igrama, završio je natjecanje nakon 16 hitaca sa 165,6 bodova na šestom mjestu. Obojicu očekuje nastup u disciplini 50 metara puška trostav.

Rođen je 17. lipnja 1997. u Bjelovaru te je bio svjetski juniorski prvak i višestruki osvajač medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Član je streljačkog kluba Streljačko društvo Bjelovar 1874 te hrvatske seniorske streljačke reprezentacije.

Maričić je za Bjelovar.live otkrio kako je u ovaj sport ušao baš zbog Gorše:

'Prvi put u Gradsku streljanu došao sam 2008. Brat mi je preporučio sport jer je u njemu rasturao naš sugrađanin Gorša. Bio je tad viceprvak svijeta. Bilo je zabavno jer se skupila dobra ekipa. Trenirali smo, zabavljali se... Krenuli su dobri rezultati i više nije bilo povratka.'

  • +61
Olimpijske igre 2024. Pariz, otvaranje, 26.7.2024. Izvor: EPA / Autor: Joel Marklund / POOL

Petar Gorša i on postali su najbolji prijatelji, a Gorša o mlađem kolegi ima samo riječi hvale:

'On je mladi strijelac kojeg pratim od njegovih malih nogu. Dao sam mu temelje streljaštva. Prvih nekoliko godina, od 2009. do 2013. godine, trenirao sam ga u Bjelovaru. Kasnije smo nastavili surađivati, no pucamo u istim disciplinama pa mu na papiru ne mogu biti službeni trener ni član stručnog tima, ali je javna tajna da sam mu svojevrsni mentor i vodič kroz vrhunsko streljaštvo i puno mu pomažem. Veoma sam ponosan što je uspio u kratkom roku postići vrhunske rezultate.'

Danas je ostvario nevjerojatan uspjeh i upisao se u povijest kao prva hrvatska medalja sa Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal