ARIJAN LAKIĆ

Uz MVP-ja Božića on je bio džoker Zadra u obrani titule, a došao je na mala vrata

03.06.2024 u 11:06

Bionic
Reading

'Zadar je najbolji, Zadar je slavan...', orilo se zadarskom Dvoranom Krešimir Ćosić za vrijeme i nakon utakmice protiv Splita kojom su Zadrani sinoć stigli do 22. klupskog trofeja u povijesti te petog naslova prvaka Hrvatske

Zadar je u finalnoj seriji zaostajao u pobjedama za Splitom 1:2, a onda prvo na Gripama, a onda i na Višnjiku pokazao nevjerojatnu koncentraciju, mentalnu snagu, zajedništvo i u konačnicu igračku kvalitetu koja ga je dovela do obrane naslova.

Zadar je imao puno svojih heroja. O fenomenu Luke Božića koji je jednu sezonu prosjedio na klupi podgoričke Budućnosti, pa sljedeću bio bez kluba i na putu prema nigdje da bi se uz Danijela Jusupa prvo u Širokom u ABA 2 ligi, a onda u Zadru promovirao u najkorisnijeg igrača regije dvije sezone u nizu, treba snimiti dokumentarni film.

KK Zadar - KK Split 93:66, finale doigravanja, 2.6.2024. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport / Croatel

Karlo Žganec je postao lider ekipe u svlačionici, ključar zajedništva te istovremeno igrač koji je svojim savjetima silno pomogao stručnom stožeru. Lovro Mazalin se spustio na poziciju petice i odigrao jednu od najboljih sezona u karijeri, možda i najbolju. Dario Drežnjak je zadavao probleme protivnicima s vanjskih i unutarnjih pozicija, odigrao još jednu vrhunsku sezonu. Marko Ramljak je pokazao zašto zaslužuje kapetansku traku, Adem Mekić i Juan Davis dodavali su impuls s klupe kada je bilo najpotrebnije. Ma svi dečki, makar sjedili na klupi, dali su doprinos. Navijali su, bodrili suigrače, bili im od krucijalne važnosti na treninzima i baš svi zaslužuju naklon do poda nakon sezone u kojoj je Zadar odigrao 77 utakmica, osvojio duplu krunu u Hrvatskoj i bio šesti u regionalnoj ABA ligi.

  • +22
Košarkaši KK Zadar proslavili osvajanje naslova prvaka Hrvatske s navijačima na Narodnom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

No, ovaj tekst je o momku koji je iz sjene postao nezamjenjiv u postavi igre zahtjevnog zadarskog stratega Danijela Jusupa - Arijanu Lakiću.

Lakićeva obitelj je iz benkovačkog kraja, on je rođen u Beogradu 2000. godine, a prvi profesionalni ugovor na četiri godine potpisao je s Crvenom zvezdom. Odmah je poslan na posudbu u FMP, no zbog ozljede leđa izbrisan je s rostera. Nakon pauze koja je trajala 15 mjeseci u prosincu 2019. dolazi na posudbu u Vrijednosnice Osijek. Prvu utakmicu za Osječane igrao je 7. prosinca 2019. te je u pobjedi protiv Šibenke 85:74 sudjelovao sa skromnim učinkom i skromnom minutažom (jedna asistencija, dvije ukradene lopte, osam minuta igre). Tijekom 11 utakmica u sezoni, Lakić je prosječno postizao četiri poena uz tri skoka i 2,4 asistencije po utakmici.

U svibnju 2021. Lakić je posuđen Borcu iz Čačka za doigravanje Košarkaške lige Srbije, a u kolovozu iste godine pridružio se sarajevskom klubu Spars u sezoni 2021./22. To je bila njegova ključna sezona. Naime, njegove igre kao trener Širokog zapazio je Danijel Jusup i stavio ga u svoju bilježnicu. Povratkom u Zadar košarkaški vizionar Jusup je uz Luku Božića i Darija Drežnjaka prema Gradu košarke povukao i Lakića koji je sa Zadranima potpisao dvogodišnji ugovor. Došao je na mala vrata i polako gradio svoj put. Obrana, tranzicija, napad, kreacija, sloboda šuta i na kraju potpuno spuštanje ručne kočnice i eksplozija. Lakić je u finalnoj utakmici koja je odlučivala o prvaku države zabio čak šest trica i potpuno demoralizirao Splićane. Baš kako je nekad trice u seriji ubacivao legendarni Petar Popović...

Kada je napuštao igru ispraćen je ovacijama koje su značile samo jedno - ostani!

  • +48
KK Zadar, proslava titule prvaka Hrvatske, 2.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Arijan Aleksandar Lakić je postao ljubimac zadarskih navijača, onih koje ne možeš prevariti, koji prepoznaju srčane i karakterne igrače s košarkaškim genom. A Aco, Laki ili Ari, kako god kažete nećete pogriješiti, baš to ima.

Lakić je sada na onoj razini koja se slutila nakon što je s kadetskom reprezentacijom Srbije 2018. godine osvojio zlato na Europskom prvenstvu. Stvari su mu se u životu posložile, rad isplatio, a prepuštanje u ruke treneru Danijelu Jusupu pokazalo kao ključna odluka u životu.

  • +13
KK Zadar - KK Split, košarka doigravanje; 2.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Lakićev ugovor je istekao. Ako je prošle sezone glavni prioritet Zadrana bio zadržati Luku Božića, za nadolazeću bi trebao biti odmah sjesti za stol s ovim momkom koji se vrhunski uklopio u zadarsko košarkaško tkivo. Uostalom upravo je on nakon prošlogodišnjeg naslova rekao treneru Jusupu: Moramo ovo nastaviti dalje...

Hoće li otići MVP Luka Božić? Kada su Zadar i Jusup u pitanju odlazak nikako nije jedina opcija...