NAKLON DO PODA

Mala zemlja kojoj se cijela nogometna Europa divi!

14.10.2014 u 17:12

Bionic
Reading

Islandska nogometna reprezentacija senzacionalno je otvorila kvalifikacijski ciklus za plasman na Euro 2016., uz maksimalan učinak u tri utakmice te pobjede protiv Nizozemske i Turske. Još nije primila niti jedan pogodak, a svojim rezultatima oduševila je sve ljubitelje nogometa.

Bili smo u Hrvatskoj sretni kad smo prije godinu dana izvukli Island u dodatnim kvalifikacijama. Činilo se, nikad lakši ždrijeb. No sad nam je jasno da je riječ o opasnom protivniku i možemo biti sretni i ponosni što je naša izabrana vrsta otišla na SP.

Nakon impresivnih igara u prethodnom kvalifikacijskom ciklusu, Island je novu kampanju otvorio još bolje. S glatkih 3:0 potukao je Tursku i Latviju, a onda je stigla i 2:0 pobjeda protiv Nizozemske. Gol razlika savršena, izgledi za ulazak po prvi put na veliku nogometnu smotru nikad veći.

'Da mi je netko to rekao prije početka kvalifikacija, ne bih bio uvjeren da ćemo imati devet bodova. Ovo je nevjerojatan start,' izjavio je izbornik Lars Lagerback koji je nekoć davno vodio Švedsku do četvrtfinala Eura 2004. godine. Kaže u zemlji vlada euforija, ali njegov islandski je toliko loš da nije mogao pročitati pohvale u tamošnjem tisku. Igrači su pak hladni, pravi Vikinzi, i dalje čvrsto na zemlji.


Reprezentaciju Islanda predvodi veznjak Tottenhama Gylfi Sigurdsson koji je zabio oba gola protiv Nizozemske. U ofenzivi sjajno surađuje sa Sigurdssonom i Bodvardssonom te Hallfredssonom i Bjarnasonom, igračima čije su kontre izluđivale nizozemsku obranu.

Island igra sjajno. Njihove pobjede nisu bile plod loše igre protivnike, već sjajno organizirane cjeline koja zna što radi u obrani i napadu. Odlazak na Euro još i daleko, imat će još puno posla sa Češkom i Nizozemskom, no za zemlju od 300 tisuća stanovnika imati tako dobru reprezentaciju u najpopularnijem sportu na svijetu, zaista je pravo čudo. Ljubitelji nogometa Islandu se klanjaju do poda…