ZA ANALE

Maraton, drama, triler; Cerundolo osvojio naslov nakon najduljeg finala u povijesti

28.07.2024 u 08:44

Bionic
Reading

Argentinski tenisač pobijedio je Lorenza Musettija s 2:6, 6:4, 7:6 (5) nakon točno tri sata igre u finalu ATP turnira u Umagu. Bilo je to najdulje finale u povijesti turnira

Argentinski tenisač Francisco Cerundolo postao je pobjednik najdužeg finala umaškog ATP turnira, a do svog trećeg naslova u karijeri stigao je nakon točno tri sata igre protiv Lorenza Musettija. Pobijedio je Talijana s 2:6, 6:4, 7:6 (5).

Cerundolo je tako postao treći argentinski tenisač, nakon Guillerma Canasa (2004.) i Guillerma Corije (2005.), koji je osvojio Croatia Open. Sve je bilo u znaku broja tri. Postao je treći tenisač koji je na putu do umaškog naslova pobijedio prvog i drugog nositelja, učinio je to nakon tri sata igre iskoristivši treću meč-loptu.

'Izgleda da ću morati početi vjerovati da mi je tri sretan broj. Tako to bude u nekim tjednima, kad se poklopi puno slučajnosti. Ne možeš znati zašto, ali tu su. Sljedećih dana ću koristiti broj tri, očigledno ima u njemu nešto pozitivno', rekao je novi umaški pobjednik.

Neporažen u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je još uvijek neporažen. Prije četiri godine je osvojio Challenger u Splitu, a trebao je doći u Umag da bi prekinuo jednogodišnje čekanje na treći ATP naslov.

'Da, dva turnira, dva naslova. I u oba sam finala osvojio tie-break trećeg seta. Jako sam sretan, jer je bila žestoka borba. Ne znam kako sam pobijedio. Imao sam uspona i padova, on je u početku igrao jako dobro. Ponosan sam, jer je bio vrlo težak dvoboj.'

U prvom setu finala gotovo da je pretvoren u pukog promatrača sjajne izvedbe svog suparnika, koji je nizom od pet gemova vrlo uvjerljivo došao do početne prednosti.

Break u desetom gemu drugog seta

Uspio je breakom u desetom gemu osvojiti drugi set, a onda se razvila borba koja je pomalo sličila na dvojicu teškaša, koji u ringu udaraju iz sve snage i obojica odbijaju biti nokautirani. Musetti je stvarao i propuštao prilike, da bi kod 4:4 konačno došao do breaka i servisa za meč. No, otvorio je gem s dva druga servisa koja je Cerundolo iskristio za 0:30, a kasnije to pretvorio u break.

Argentinac je odveo meč do odlučujućeg tie-breaka i u njemu napravio novi preokret. Musetti je imao 3:1, da bi Cerundolo nanizao pet poena i došao do tri meč-lopte. Talijan je spasio dvije na servisu, ali na treću je Cerundolo završio trosatni maraton, a onda umoran i iscrpljen legao na teren središnjeg umaškog stadiona i počeo slaviti.

'Nisam znao da će biti vatromet'

Posebno je uživao u umaškoj tradiciji:

'Nisam znao da će biti vatromet. Bio je odličan šou na kraju ovog zadivljujućeg tjedna za mene. Vatromet je bio usklađen s glazbom. Uživao sam u nebu koje je svijetlilo, držeći trofej u rukama. Bila je sjajna svečanost.'

Ipak, nije skrivao i žaljenje jer je njegov prijatelj ostao bez nagrade za svoju odličnu igru.

'Upoznali smo se prije šest godina i od tada smo se susretali na mnogim turnirima, evo sad smo igrali i finale na ATP Touru, puno smo puta trenirali. Naravno da je teže igrati protiv nekoga s kim imaš dobar, prijateljski odnos. No, kad dođeš na teren, jedino što želiš je pobjeda. Naravno da ti je nakon meča žao onoga tko je izgubio, jer smo obojica dali sve od sebe. Samo jedan može biti pobjednik, to je u ovom sportu najtužnije', zaključio je Cerundolo.