DUBROVČANIN U NBA-U

Mario Hezonja stigao u Orlando; milijunski ugovor je spreman!

02.07.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Mladi Dubrovčanin Mario Hezonja, koji zbog obaveza u Barceloni s kojom je izgubio u finalu španjolske lige nije bio prisutan na NBA draftu, napokon je stigao u Orlando gdje će i službeno biti predstavljen novinarima te potpisati milijunski rookie ugovor

Već nekoliko godina o atraktivnom Hezonji, koji je u veljači proslavio 20. rođendan, NBA skauti sve znaju. Konačna potvrda stigla je na nedavno održanom NBA draftu u New Yorku kada je kao peti izbor drafta završio u Orlando Magicu.

'Nisam mogao pratiti većinu sezone zbog obaveza u Barceloni. Čuo sam mnogo o igračima u Orlandu. Riječ je vrlo mladoj momčadi i nadam se da ću se brzo i lako prilagoditi novoj momčadi', kazao je Hezonja.

'Nismo ga doveli da osvaja natjecanja u zakucavanju i tricama, već se nadamo da će nam Mario pomoći da pobjeđujemo. On je super talentirani momak koji donosi puno dobrih stvari u naš klub. Odličan je šuter i posjeduje široki napadački arsenal. Uz sve to, jako dobro se kreće na terenu te može igrati obranu zahvaljujući svojoj atletičnosti', kazao je glavni menadžer Rob Hennigan za službenu stranicu Orlando Magica.

Nedavno je Hezonjin agent Arn Tellem dogovorio i odštetu Barceloni od 1,6 milijuna eura uz dodatak kako bi, ako se Mario ikada bude vraćao u Europu, došao – opet u Barcelonu!

'Mario je oduševljen što ga je izabrao Orlando i rekao mi je da ne može dočekati dolazak u novi klub kako bi što prije počeo raditi na novom poglavlju života', kazao je Tellem.

Mario je izabrao 'Jordanov' broj 23 na dresu, koji je jedno vrijeme nosio u Barceloni, a s obzirom na to da Orlando ima vrlo mladu momčad od njega se već u prvoj sezoni očekuje velik doprinos. Košarkaški analitičari prognoziraju kako će 202 cm visoki Hezonja igrati 20-ak minuta u prosjeku uz nekih 8-10 koševa po utakmici. S obzirom na to da Hezonja ima privatni ugovor s tvrtkom NIKE jasno je kako će bonus, koji će inkasirati, biti puno veći ako već u prvoj sezoni ubilježi igre kakve čelni ljudi kluba očekuju. Dakle, milijuni ga čekaju i samo ih treba uzeti!

'Od svih novaka na ovogodišnjem NBA draftu, jedino Hezonja sposoban je pobijediti jednoga dana na All-Star vikendu u natjecanju u tricama i zakucavanju. A to dovoljno govori o kakvom se igraču radi', kazao nam je jedan NBA skaut koji ga ponekad voli u šali nazvati 'bijelim Kobeom Bryantom' zbog stila igre i slične građe kao zvijezde LA Lakersa.


Neki analitičari čak su govore kako se ne bi iznenadili kada bi Hezonja ušao u najbolju rookie petorku na kraju sezone jer 'stilom kojim igra jednostavno je stvoren za NBA košarku!'

U svakom slučaju, zvijezda je rođena, a hrvatska košarka tako je dobila 15. košarkaša u najjačoj ligi svijeta (lista ispod članka). Sve je počelo 1989. godine s Draženom Petrovićem kojeg je Hezonjin otac Ronald, inače iznimno talentirani golman vaterpolo momčad Juga (u slobodno vrijeme stalno je igrao košarku, a najdraža su mu bila upravo zakucavanja!) obožavao gledati. Domovinski rat, u kojem je Ronald sudjelovao kao član Hrvatske vojske s vršnjacima iz Dubrovnika, zaustavio je Ronalda Hezonju u naponu snage. Kada je rat i službeno završio, rodio se 1995. Mario i nema sumnje da danas nitko nije ponosniji otac.

Naravno, taj atleticizam, po kojem mu je otac bio poznat, Mario je naslijedio i pred njim je, nema sumnje, uspješna i duga NBA karijera.

Koliko će ugovor Hezonja potpisati, može se nagađati. Prema NBA pravilima 5. izbor na draftu u prvoj sezoni ima minimalnu plaću 3,2 milijuna dolara, u drugoj 3,3, a u trećoj 3,4. Međutim, Hezonji plaća može biti 20 posto veća jer svaki klub ima pravo novaku ponuditi 120% unaprijed određene rookie plaće, a tako se amortizira i dio odštete koju igrač plaća klubu iz kojeg dolazi. U slučaju Hezonje to znači da Dubrovčanin iz svog džepa mora Barceloni platiti gotovo milijun dolara (NBA klubovi prema pravilima plaćaju oko 600.000 dolara!).

Nakon što se u četvrtak, 2. srpnja, Hezonja u Orlandu napokon predstavi novinarima, odmah će se priključiti momčadi na treninzima jer već 4. srpnja u Orlandu počinje Ljetna liga gdje će Orlando Magic imati dvije momčadi; Orlando Magic White i Orlando Magic Blue. U potonjoj, dakle Orlando Magic Blue, igrat će i 20-godišnji Hezonja, a protivnici će im biti sljedeće momčadi: Raspored za Orlando Magic Blue (Hezonja nastupa): LA Clippers 4. srpnja, Oklahoma City Thunder 6. srpnja, Memphis Grizzlies 7. srpnja i Indiana Pacers 9. srpnja. Finalne utakmice su na rasporedu 10. srpnja.

Nakon toga Hezonju čekaju pripreme za hrvatsku košarkašku reprezentaciju koju u rujnu čeka Eurobasket.

'Peti izbor na draftu bit će mu veliki poticaj za daljnji napredak i od njega se mogu očekivati velike stvari. Vidim ga kao bitnog igrača reprezentacije Hrvatske i nadam se da će već na ovogodišnjem EuroBasketu iskazati svoj potencijal', rekao je nakon NBA drafta Perasović, jedan od naših najboljih trenera posljednjih godina.

SVI HRVATI U NBA-u


1989-93. Dražen Petrović (Portland, New Jersey)
1990-92; 1996-99. Stojko Vranković (Boston, Minnesota, L.A. Clippers)
1993-97. Dino Rađa (Boston)
1993-06. Toni Kukoč (Chicago, Philadelphia, Atlanta, Milwaukee)
1994-98; 1999-01. Žan Tabak (Houston, Toronto, Boston, Indiana)
1998-05. Bruno Šundov (Dallas, Indiana, Boston, Cleveland, New York)
2000-03. Dalibor Bagarić (Chicago)
2002-08. Gordan Giriček (Memphis, Orlando, Utah, Philadelphia, Phoenix)
2003-06. Zoran Planinić (New Jersey)
2004-06. Mario Kasun (Orlando)
2006/07. Damir Markota (Milwaukee)
2008-10. Roko Leni Ukić (Toronto, Milwaukee)
2014.-  Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets)
2014.-  Damjan Rudež (Indiana Pacers)
2015. - Mario Hezonja (Orlando Magic)