ZASTRAŠUJUĆA BROJKA

Nema više nikakve sumnje; to je nova pošast u vrhunskom sportu

16.03.2016 u 08:22

Bionic
Reading

Svjetska antidopinška organizacija (WADA) objavila je nove informacije vezane uz novu zabranjenu supstancu na njezinoj listi – meldonij. Brojka sportaša koji su bili pozitivni na taj lijek drastično je visoka

O meldoniju se nije previše znalo sve dok na njega nije bila pozitivna najbolje plaćena sportašica svijeta u posljednjih 11 godina Marija Šarapova. Ruska tenisačica sada čeka kaznu, a broj uhvaćenih na ovu supstancu (zabranjena od 1. siječnja ove godine) iz dana u dan je sve veći.

WADA je objavila kako je u manje od tri mjeseca već 100 sportaša palo na dopinškoj kontroli zbog meldonija što je dvostruko više nego na do tada najučestaliji tamoxifen.

Oglasio se i glasnogovornik WADA-e Ben Nichols koji je medijima objasnio kako odluka o zabrani meldonija nije donesena olako, odnosno kako su konzultacije stručnjaka i razne provjere trajale u periodu od šest mjeseci.

Inače, da bi neka tvar stigla na zabranjenu listu, mora zadovoljiti dva od tri kriterija – poboljšavati izvedbu sportaša, štetna je za njegovo zdravlje i u suprotnosti je s duhom sporta.