TPORTAL DOZNAJE

Nova prijava: HNS-ovi vaučeri nelegalni?

25.10.2013 u 14:17

  • +8

MAXtv Prva liga, 13. kolo: Hrv. dragovoljac - Hajduk

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Bitka navijača protiv Hrvatskog nogometnog saveza i njegove odluke o uvođenju 'vaučera' preselila se i na pravni teren: kako doznaje tportal, Klub navijača Hajduka 'Torcida' podnio je službenu prijavu Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i zatražio da se nogometnim klubovima zabrani korištenje vaučera i nelegalnih spiskova navijača, te da se pokrene prekršajni postupak protiv odgovornih u HNS-u

Čudna mjera koju je nedavno uvela nogometna vlada predviđa da na gostujućim utakmicama mogu prisustvovati samo navijači koji su svome klubu prethodno dostavili podatke poput identiteta i broja osobne iskaznice, i to najmanje 24 sata prije utakmice, te da tako dobivaju vaučer kojeg kasnije mijenjaju za ulaznicu. Odluka je neslavno propala već u prvim danima jer su se navijačke grupe solidarizirale i jedne drugima kupovale u karte, no svejedno je ostavila bezbroj nedoumica: kako bi, primjerice, navijač Hajduka iz Osijeka ili Slovenije došao do svog vaučera za utakmicu u Rijeci, Zagrebu ili Osijeku?

Što je s onima koji u posljednji trenutak ipak odluče na putovanje? Kako se uopće raspoznaju gostujući navijači, samo po mjestu prebivališta, i hoće li vaučere morati vaditi i ministar Željko Jovanović za utakmicu Rijeke na Poljudu ili njegov pomoćnik Petar Skansi za gostovanje Hajduka na Kantridi?

Uglavnom, Torcida je ponovno krenula legalistički i u opširnoj prijavi od AZOP-a zatražila hitnu reakciju zbog narušavanja Zakona o zaštiti osobnih podataka. Ovo tijelo zaduženo je upravo za pravo građana na privatnost, a više puta je reagiralo nakon što se otkrilo da su tvrtke ili institucije nelegalno prikupljale njihove podatke. Između ostaloga, upravo zbog AZOP-a su čak i poslovne banke dužne dobiti pisani pristanak klijenata kako bi koristile informacije o njima, i to za strogo određene svrhe.

U nogometu, pak, klubovi odnedavno ipak prikupljaju podatke, a čak bi ih trebali i međusobno razmjenjivati, pa navijači tvrde da se to radi potpuno nelegalno: nijedan zakon, naime, ne daje im takva ovlaštenja. Takva mogućnost ne postoji ni u Zakonu o navijačima, niti je predviđena u djelokrugu rada Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu, niti je to tijelo ovlašteno mijenjati postojeće zakone. Niti su, jasno, navijači dali svoj pristanak za to, pa se zaključuje da kupnja ulaznica mora biti dopuštena bez traženja osobnih podataka.
Ovo se, naravno, ne odnosi na dio navijača koji već imaju sudsku zabranu dolaska na utakmice, no tvrdi se da policija i klubovi već odavno svejedno krše brojne zakone jer barataju nedefiniranim popisima na kojima se nalaze i osobe kojima su zabrane istekle, kao i navijači kojima se ulaz na stadione brani bez ikakvog suvislog razloga.

U Torcidi su za tportal potvrdili da su AZOP-u podnijeli prijavu kojom traže da se ukine odluka HNS-a o vaučerima i privremeno zabrani bilo kakva obrada osobnih podataka građana dok se postupak ne dovrši.