BILL WALTON

Odlazak NBA velikana; igrao je za Zadar, a dres sačuvao do kraja života

27.05.2024 u 23:09

Bionic
Reading

Američka košarkaška legenda Bill Walton (71), član Kuće slavnih i dvostruki NBA prvak, preminuo je nakon dugotrajne borbe s rakom, objavila je NBA liga

'Bill Walton je doista bio jedinstven, a kao cijenjeni član NBA obitelji već 50 godina, Bill će jako nedostajati svima koji su ga upoznali i voljeli', kazao je povjerenik NBA lige Adam Silver.

Walton je bio prvi izbor na NBA draftu 1974. od strane Portland Trail Blazersa, koje je vodio do njihovog jedinog naslova NBA prvaka (1977). Drugi NBA prsten je osvojio kao član Boston Celticsa (1986).

Njegova NBA karijera, prekinuta kroničnim ozljedama stopala, trajala je samo 468 utakmica, a osim za Portland i Boston, igrao je i za San Diegom i LA Clipperse. Imao je prosjek od 13.3 poena i 10.5 skokova. Proglašen MVP-jem lige (1977/78) i najboljim šestim igračem godine (1985/866). Osvojio je i dva sveučilišna NCAA naslova s UCLA-om.

Walton je uvršten u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame 1993. i College Basketball Hall of Fame 2006. Njegov broj 32 umirovili su UCLA i Trail Blazersi.

Nakon igračke karijere bio je televizijski voditelj i analitičar.

Bill Walton je prije 54 godina zaigrao u dresu Zadra s brojem 6. Bio je petak 8. svibnja 1970. Igrala se posljednja pripremna utakmica američke reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva u Jugoslaviji koje je počinjalo u nedjelju 10 svibnja 1970.

Kako je prije četiri godine za portal Basketball.hr napisao Tomislav Pakrac riđokosi Walton bio je najbolji strijelac te utakmice sa 26 poena, iako je u to vrijeme imao tek 17 i pol godina. Bio je daleko najmlađi član reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država koja se pripremala za SP 1970, i kao najmlađi nije se baš previše naigrao, niti još jednog našeg suradnik u prijateljskim utakmicama, niti na SP. Više o Waltonovoj igračkoj karijereri napisao je za isti portal Davor Vitković.

Prije utakmice protiv Zadra, koji je bio oslabljen jer su glavni igrači bili u reprezentaciji Jugoslavije, Pino Giergia je došao na ideju da im gosti posude mladog dugajliju kojeg ionako drže na kraju klupe. Amerikanci su pristali i Walton je odjenuo dres Zadra s brojem 6 koji je želio jer mu je igrački uzor bio veliki Bill Russell, tada zvijezda Boston Celticsa. Bilo je to veliko iznenađenje za navijače.

„Dok momčadi nisu istrčale, nitko nije znao za to. Igralo se na otvorenom igralištu. Kad se mršavi i kao sir bijeli Walton, u premalom dresu, pojavio na terenu, prva reakcija je bila čuđenje. No od prve minute publika ga je fenomenalno prihvatila. Preko pet tisuća gledatelja nosilo ga je cijelu utakmicu i Walton je zabio 28 koševa i bio uvjerljivo najbolji igrač“, sjeća se tih dana legenda Zadra Pino Giergia.

Ova utakmica nije ostala u lijepom sjećanju samo zadarskim ljubiteljima košarke, nego i samom Waltonu. Iako je u karijeri osvojio sve što se osvojiti moglo, iako je igrao za legendarne trenere poput Johna Woodena i s legendarnim igračima poput Larryja Birda ova je utakmica ostavila veliki utisak na Waltona.

'Tu utakmicu sam bio vruć. Pružili smo sjajan otpor odličnoj reprezentaciji SAD-a. Sjećam se kad je utakmica završila, navijači su nas opkolili. Grlili su nas, skinuli su mi majicu i na ramenima nosili ulicama grada. To je nezaboravno iskustvo', riječi su Billa Waltona koji od te 1970. godine svojoj trofejnoj sobi čuva uokviren dres Zadra.

Da ovo nije samo urbana legenda možete vidjeti i u video isječku gdje sam Walton govori o tom doživljaju.

Zahvaljujući košarkaškom djelatniku Vedranu Frakinu te idejnom začetniku Muzeja zadarske košarke Krešimiru Butiću i novinaru Tomislavu Pakracu zapisnik s utakmice javno je objavljen eksklizivno na portalu Basketball.hr.

Frakin ga je pronašao u crnoj vreći za smeće u zadarskim Jazinama predao ga Butiću, a veliki kolekcionar vrijednih statističkih podataka pretočio u tekst kojeg možete pročitati OVDJE.

sve osim nogometa

Učitavanje...