mirko Barišić nije izdržao

Otkrili smo što se sve krije iza izjave predsjednika Dinama o gradnji novog stadiona

20.12.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Nedavno je na božićnom domjenku Dinama predsjednik kluba Mirko Barišić najavio gradnju novog stadiona, a nekoliko dana kasnije - na završnoj skupštini na Maksimiru - otkrio je i nove detalje. Pokušali smo doznati što se sve krije iza ove priče

Već godinama čelni ljudi Dinama pokušavaju na sve načine uključiti Grad Zagreb i gradonačelnika Milana Bandića da se maksimirski stadion napokon završi. Prva ideja bio je krov na svim tribinama, kako bi gledatelji imali kakav-takav komfor, ali sve je ostalo na – ideji.

S obzirom na to da je Dinamo od ljeta - dakle u svega nekoliko mjeseci - zaradio od transfera (Benković, Sosa, Ćorić, Soudani…) i sjajnih nastupa u Europi više od 50 milijuna eura, u najmoćnijem hrvatskom klubu odlučili su napraviti stadion svojim novcima. Mantra 'puni smo k'o brod' očito još uvijek vrijedi...

'Sami ćemo sagraditi stadion! Već smo se sastali s predstavnicima Grada Zagreba i odlučili da sami izgradimo novi stadion, bilo to na Maksimiru ili na nekoj drugoj lokaciji', kazao je nedavno predsjednik Dinama Mirko Barišić na božićnom domjenku.

Doznali smo kako na tom sastanku nije bio gradonačelnik Milan Bandić jer je bio spriječen, ali je dao upute svojim kolegama da čelnicima Dinama izađu ususret. Nije naodmet spomenuti kako je Bandić od malih nogu, kada je kao klinac u rodnoj Hercegovini napucavao nogometnu loptu, veliki navijač Dinama…

Nekoliko dana kasnije, na završnoj skupštini kluba, euforični predsjednik Barišić dodao je kako će Dinamo, u suradnji s Gradom Zagrebom, krenuti u projekt gradnje stadiona, a 90 posto je vjerojatnosti da će novo zdanje biti na sadašnjoj lokaciji – u Maksimiru. Stadion bi, prema sadašnjim procjenama, mogao biti dovršen za tri do četiri godine. Navodno neki čelnici kluba nisu bili presretni što je Barišić previše toga otkrio.

Dakle, u svega nekoliko dana od vijesti kako 'više ne žele čekati i da su odlučili napraviti novi stadion' ipak je jasno kako se neće ići na novu lokaciju. Maksimir je očito jedino logično rješenje.

Što se krije iza toga? Lokacija je prvi razlog jer svako seljenje stadiona na potpuno novu lokaciju velik je udarac za navijače i sam klub. Drugi razlog je puno potrošenih milijuna u sjevernu tribinu koja nikad nije puštena u funkciju, a napravljena je vrlo kvalitetno i, kako doznajemo, ona se jedina ne bi rušila. Navodno i neki čelnici kluba u njoj imaju svoje poslovne prostore i seljenje kluba bi dodatno zakompliciralo stvari. Treći razlog je zemljište koje će Grad rado ustupiti Dinamu i neće mu raditi probleme da prema novom idejnom projektu (izgradnja tri potpuno nove tribine) napravi moderan stadion engleskog tipa za otprilike 30.000 gledatelja.

Dakle, Dinamo ne treba trošiti novac na zemljište, a Grad će i dalje plaćati održavanje i većinu troškova hladnog pogona. Tako će sve strane biti zadovoljne.

Prema već viđenim primjerima u svijetu, oko sjeverne tribine formirale bi se tri nove tribine kako bi stadion napokon dobio krov. Kako doznajemo, Dinamo bi cijelo vrijeme – za trajanja velike rekonstrukcije - igrao na maksimirskom stadionu uz dodatak kako bi se gradila svaka tribina zasebno.

Pokušali smo doznati koliko bi takav zahvat ukupno koštao, ali cifra još uvijek nije poznata dok se ne odobri projekt i dok se ne napravi troškovnik. Pretpostavka je kako će taj ogroman građevinski zahvat koštati Dinamo najmanje 50 milijuna eura te kako će novi stadion biti izgrađen prema strogim propisima i uputama Uefe i Fife kako bi na njemu mogla igrati i hrvatska reprezentacija. Stoga je jasno kako će ovaj projekt osim Grada podržati Vlada RH. Ionako je posljednjih mjeseci glavna tema bio nacionalni stadion. Ovako bi se riješio i taj problem.

  • +19
Hrvatski Telekom Prva liga, 18. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL