ht prva liga

Ovo je datum kad se nastavlja domaće nogometno prvenstvo; evo što na sve kaže liječnik hrvatske reprezentacije dr. Bahtijarević

04.05.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza sastaje se u utorak (5. svibnja) te bi na tom sastanku trebao biti potvrđen datum nastavka Hrvatski Telekom Prve lige. Optimistične najave kazuju kako bi se domaće nogometno prvenstvo moglo nastaviti već 30. svibnja, no...

Pandemija koronavirusa u Hrvatskoj pomalo jenjava, život se malo po malo vraća u normalu, ali mjesta za opuštanje jednostavno nema. Jasno je to svima, pa tako i vrhunskim sportašima koji su se već lagano vratili treninzima.

Sad se s nestrpljenjem čekaju odluke o tome kad se nastavljaju natjecanja, prije svih ono najpopularnije - Hrvatski Telekom Prva liga! Neke optimistične najave kazuju kako bi se domaće nogometno prvenstvo trebalo nastaviti već 30. svibnja! Hoće li to tako i biti znat će se već sutra, jer za utorak 5. svibnja je najavljen sastanak Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojem bi ta odluka trebala biti i potvrđena.

Jasno, sve ovisi o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj, a u HNS-u su pripremili i 'plan B' prema kojem bi Hrvatski Telekom Prva liga najkasnije krenula 13. lipnja. To je i neki posljednji razumni datum jer bi se prvenstvo moglo završiti u manje ili više regularnim uvjetima. Jasno, igralo bi se pred praznim tribinama, uz maksimalne mjere higijenske zaštite i sigurnosti svih na terenu i izvan njega...

Zanimljivo je čuti razmišljanja člana HNS-ove Radne skupine za nastavak natjecanja, dr. Zorana Bahtijarevića.

'Postoje različiti motivi za nastavak prvenstva. U nekim zemljama to su ogromni financijski gubici zbog izostanka novca od TV prava, što je u Hrvatskoj trenutno manji motiv. Ja nisam pobornik potpunog ukidanja natjecanja i to prvenstveno zbog igrača, jer ako im ukinemo utakmice pauza će trajati ukupno šest mjeseci, što znači gubitak praktički cijele godine za povratak u formu', kazao je dr. Zoran Bahtijarević u razgovoru za HRT i dodao:

'Drugi je razlog psihološke prirode, jer povratak nogometu imao bi povoljan efekt na sve nas. I konačno, ono što meni osobno nije bitno, ali može biti jedna od nuspojava, je to da će one lige koje će se igrati privući veću pozornost cijelog svijeta. To će omogućiti našim klubovima i igračima da se pokažu na puno većoj sceni, iz čega se mogu izroditi i neka druga dobra.'

U HNS-u prikupljaju argumente da se nastavak natjecanja ostvari, takvim i sličnim raspravama bavi se Radna skupina čiji je dr. Bahtijarević član.

  • +55
Prvi trening Dinama nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Intenzivno radimo već nekoliko tjedana, a na prvom nam je mjestu zdravlje igrača i ako se već želimo vratiti natjecanju, onda to moramo učiniti na ispravan način. Zato smo oformili tu radnu skupinu koju čine medicinski stručnjaci, ali i ljudi iz Saveza koji se brinu za tehničku pripremu, kako bismo zadovoljili sve aspekte za nastavak prvenstva', otkrio je dr. Bahtijarević, višegodišnji liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, a ujedno i dopredsjednik Uefine Zdravstvene komisije.

Dr. Bahtijarević je govorio i o treninzima u prilagođenim uvjetima, kao i o rizicima za zdravlje igrača prilikom povratka natjecanjima nakon duge pauze, a iznio je i zanimljive rezultate istraživanja njemačkih znanstvenika. Oni su izračunali da je rizični kontakt igrača, dakle onakav kakav bi prema dosadašnjim spoznajama prijetio prenošenjem zaraze, tijekom nogometne utakmice vrlo rijedak, te prosječno traje svega 18 sekundi.

'Uopće me ne zabrinjava nogomet kao igra, ali zabrinjavaju ostali kontakti nogometaša i to je polje na kojem moramo smanjiti rizik. Mislim da ćemo sve do pronalaska cjepiva govoriti o nogometu prije i poslije korone, a to će prije svega značiti promjene u privatnom životu sportaša. Morat će se naviknuti na manje druženja, drugačije ponašanje u svlačionici... Svi skupa morat ćemo mijenjati navike', zaključio je dr. Zoran Bahtijarević.

Hrvatska 1. liga

Rijeka-Gorica00:00
Dinamo Zagreb-Osijek00:00
Istra 1961-Lokomotiva00:00
Hajduk-Slaven Belupo00:00
Varaždin-Inter Zaprešić00:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb26212365
2.Rijeka26145747
3.Lokomotiva26144846
4.Hajduk26136745
5.Osijek26119642
6.Gorica2698935
7.Slaven Belupo26751426
8.Istra 196126471519
9.Inter Zaprešić26381517
10.Varaždin26381517

Sljedeće utakmice

22.4.Gorica-Hajduk
22.4.Osijek-Rijeka
22.4.Lokomotiva-Varaždin
22.4.Slaven Belupo-Istra 1961
22.4.Inter Zaprešić-Dinamo Zagreb