SVJETSKI PRVAK

Petar Klovar osvojio dva zlata na Svjetskom prvenstvu u Korzici

01.10.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Klovar je osvojio zlato u disciplini CNF (Ronjenje s konstantnim opterećenjem bez peraja) sa zaronom od 93 m i to mu je druga uzastopna titula svjetskog prvaka u ovoj disciplini. Osvojio je zlato i u disciplini FIM (slobodno poniranje)

Hrvatski ronilac Petar Klovar osvojio je dvije zlatne medalje na AIDA svjetskom ronilačkom prvenstvu koje je održano na Korzici, dok je Vitomir Maričić osvojio srebro i broncu.

Klovar je osvojio zlato u disciplini CNF (Ronjenje s konstantnim opterećenjem bez peraja) sa zaronom od 93 m i to mu je druga uzastopna titula svjetskog prvaka u ovoj disciplini. Maričić je u ovoj disciplini, također drugu godinu zaredom, stigao do srebra sa zaronom od 82 m.

Zlatna i njegova supruga

Klovar je bio zlatni u disciplini FIM (slobodno poniranje) sa zaronom od 127 m, dok je Maričić osvojio broncu sa zaronom od 109 m. Osim dva zlata Klovar je osvojio i broncu u CWTB (Ronjenje s konstantnim opterećenjem s bi-perajima) te je s ove tri medalje proglašen ukupnim pobjednikom, dok je Maričić s jednim srebrom i jednom broncom treći u ukupnom poretku. Klovar je ove godine imao i dodatni razlog za slavlje, naime njegova supruga, članica poljske reprezentacije, Maria Bobela Klovar, osvojila je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji u CNF disciplini, pa su tako postali zlatni par iz riječkog kluba Ocean.

Uz puno promjena u rasporedu zbog nemirnog mora, ipak su održane sve discipline. Hrvatska reprezentacija bila je najbrojnija iza domaćina Francuske i obranila najtrofejniju zastavu na prvenstvu. Od uobičajenih osvajača medalja za Hrvatsku nije nastupila Sanda Delija, favoritkinja u dvije discipline, koja se ozlijedila prvog dana natjecanja i nije mogla dalje nastupiti. Ali zato je ove godine nastupio debitant iz Splita Tomo Čelar, koji je odlično odradio sve svoje discipline i pokazao maksimalnu ozbiljnost u pristupu zaronima te praktički bez greške odradio svoj dio.

Faraguna se nije najbolje snašao

Istarska senzacija Donat Faraguna koji je ovog proljeća upisao impresivne brojke nije se najbolje snašao u zahtjevnim vodama Mediterana te je završio s jednim bijelim kartonom. Za Hrvatsku su nastupile i Ana Kalić te Arona Gradištaneca te Andre Grcea koji je rutinski odradio svoje nastupe nakon godine pauze od reprezentacije. Budimir Šobat nažalost je zbog gripe uspio odraditi samo jedan start.

Korzika se pokazala kao zahtjevan domaćin ponajviše zbog hladnoće, promjenjivih uvjeta i tamne dubine, ali je ostavila pozitivan dojam na hrvatsku reprezentaciju.