'GUME SU SIGURNE!'

Pirelli: F1 momčadi su krive za eksplozije u Silverstoneu

03.07.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Dobavljač guma u Formuli 1 tvrdi da je do eksplozije stražnjih lijevih guma tijekom Velike nagrade Britanije došlo zbog ekstremnih podešenja bolida

Podsjetimo, čak četiri različita vozača doživjela su eksploziju stražne lijeve gume tijekom utrke u Silverstoneu: Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne i Sergio Perez, dok ih je još nekoliko prijavilo da su im gume bile probušene, ali su uspjeli na vrijeme ući u boks i promijeniti ih.

Nakon detaljne istrage Pirelli je došao do zaključka da su njihove gume sigurne, a da je do debakla došlo zbog spleta okolnosti, karakteristika staze i ekstremnog podešenja guma od strane F1 momčadi. Naime, tvrde da su gume bile nedovoljno napumpane, bolidi agresivno podešeni, a rubnici vrlo visoki, što je rezultiralo eksplozijama.

'Ne želimo napadati nikog. Dobili smo potporu od svih koji su uključeni, na čemu smo zahvalni. Želim naglasiti da je naša istraga pokazala da su ovogodišnje gume potpuno sigurne, ako ih se koristi na korektan način,' kaže Paul Hembery iz Pirellija.

Ovaj vikend u Nurburgringu takvi se problemi ipak ne očekuju, već puno mirnija utrka. Naime, smatra da se da su upravo vrlo brzi zavoji Silverstonea i njihov utjecaj na temperaturu guma bili ključan faktor koji je doveo do eksplozija.