EUROPA GLASNO REKLA 'NE'

Pobuna Uefe i klubova protiv ideja Fife i Bobana; na pomolu sukob koji ne može dobro završiti

19.02.2019 u 09:11

Bionic
Reading

Uefa i europski nogometni klubovi odbili su Fifinu ideju koja je u ionako prenatrpani kalendar željela ubaciti dva nova nogometna događanja

Održan je sastanak Strateškog vijeća profesionalnog nogometa Uefe (PFSC) na kojem su sudjelovali predstavnici Uefe, Udruženja ECA-e (koja predstavlja 232 europska kluba), organizacije europskih liga i FIFPro udruge profesionalnog nogometaša. Oni svi su zauzeli zajednički stav i odbacili su Fifine ideje.

Fifa je željela stvoriti novo Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem bi sudjelovala 24 kluba, a ne kao do sada njih sedam. To natjecanje održavalo bi se svake četiri godine.

Isto tako predsjednik Gianni Infantino, jedan od njegovih najbližih suradnika Zvonimir Boban te ostalo društvo iz Krovne svjetske nogometne reprezentacije, imali su naumu stvoriti i globalnu Ligu naciju (slično Europskoj Ligi nacija koja zamjenjuje prijateljske utakmice) koja bi krenula već od 2021.

Fifa je poručila kako ima i investicijski konzorcij koji bi uložio u nova natjecanja čak 25 milijardi dolara u sljedećih 12 godina.

  • +5
Finale klupskog SP-a, Real Madrid - Al Ain Izvor: Pixsell / Autor: FOTO CHEMA REY/UESyndication/PIXSELL/UESyndication/PIXSELL

No iz Europe je uslijedila 'odbijenica'! Uefa i klubovi su poručili da se svaka odluka o mogućim novima natjecanjima može donijeti kao dio zajedničkog dogovora i to tek 2024., kao i da se mora znati više o ulagačima odnosno da sve mora biti transparentno i dostupno javnosti.

Vidjet ćemo kako će na ovo reagirati iz Fife, ali jasno je da nas očekuje veliki sukob između najmoćnijih nogometnih organizacija koji bi čak mogao dovesti do raskola.