POZNAJE IH JAKO DOBRO

Poljska 'krtica' o klasi Gvardiola, a otkrio je i koga bi opet želio vidjeti u Dinamu

15.10.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Ovog utorka od 20.45 sati u Varšavi utakmicu 4. kola nogometne Lige nacija igraju Poljska i Hrvatska. S toga su poljski mediji 'okrenuli' broj svojeg bivšeg reprezentativca, Damiana Kadziora, koji je dvije godine nosio i dres zagrebačkog Dinama, te igrao s nekoliko aktualnih hrvatskih reprezentativaca

Damian Kadzior nosio je dres poljske reprezentacije u šest utakmica, dok je za zagrebački Dinamo odigrao 78 dvoboja. I zato je idealan sugovornik poljskim medijima, kojima je približio pojedine hrvatske reprezentativce.

Prvo par riječi o Jošku Gvardiolu.

'Počeo je u našoj momčadi kao lijevi bek i već je bio jako dobar u dodavanju lopte. I tada je imao izvrsne fizičke predispozicije. Bio je superiorniji od svojih vršnjaka. Ujedno, bio je vrlo brz u duelima i odlično se snalazi s loptom u svojim nogama, što je bilo vidljivo između ostalih kada je postigao gol protiv Real Madrida u Ligi prvaka', rekao je Kądzior za Fakt, te nastavio o 22-godišnjaku, koji je odrastao na zagrebačkim Srednjacima.

'Paradoks je da je u Dinamu igrao uglavnom na lijevoj strani. Kasnije je u RB Leipzigu igrao kao središnji bek, ali Pep Guardiola u Manchester Cityju ponekad ga koristi i kao lijevog beka. I ovo iskustvo iz Zagreba sada se isplatilo'.

Dinamov trener Nenad Bjelica imao je veliki utjecaj na razvoj Gvardiola. Prethodno je radio Bjelica za Lech Poznań. Zagrepčani su definitivno dominirali nad svojim suparnicima u ligi, između ostaloga: posjed lopte.

'Joško nije izbijao loptu, uvijek je tražio 'kraće' rješenje. Tada je dosta računao na svoju fizičku spremu, ali jednostavno je lako dobivao borbe. A onda se pridružio momčadima koje su voljele igrati s loptom. Bio je vrlo talentiran i za druge sportove. Kad smo igrali npr. košarku ili stolni tenis, također je briljirao. Pogotovo u košarci nas je 'zdrobio'. Vidio se 'sportski' odgoj koji je stekao u stambenom naselju u Zagrebu'.

Kądzior je spomenuo i svoje veliko prijateljstvo s Mislavom Oršićem.

'Kad se Orša vratio u hrvatsku reprezentaciju, bio sam jako sretan. S njim najčešće razmjenjujem poruke kada je riječ o bivšim suigračima iz Dinama. Nadam se da će se uskoro vratiti u ovaj klub, jer je upravo u Zagrebu pokazao svoje puno umijeće i – kolokvijalno rečeno – 'srušio sustav'. A posljednje dvije godine bile su manje uspješne za njega', kaže Kądzior o Hrvatu, koji trenutno igra u Trabzonsporu.

Poljak je također igrao i s napadačem Brunom Petkovićem, vratarom Dominikom Livakovićem i veznjakom Nikolom Morom, trenutno članom Bologne.

'Bruno se pokazao već u rujanskoj utakmici protiv Poljske, a Dominik već dugo pokazuje veliku klasu i neprikosnoveni je broj jedan u hrvatskoj momčadi. Uz Gvardiola u obrambenom bloku igra i njegov imenjak Joško Šutalo. Također se fantastično razvio, iako njegovi uvjeti nisu bili tako impresivni kao Gvardiol i tada je bio posuđen', upoznao je Kądzior Poljake s hrvatskim igračima.