OBRANA STOLJEĆA

Povratak legende: Pršut sam dobio, ali nisam to radio zbog Hrvata

10.10.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Jedan od najvećih vratara svih vremena Peter Schmeichel ima nebrojene poveznice s hrvatskim nogometom. Primao je važne golove od davora Šukera, zabijali su mu i Boban, Karić, Bjelanović a najvažnije obrane 'velikog Danca' u kontekstu hrvatskog nogometa došle su u Ateni 1997. godine

U organizaciji Uefe i Unicredita u zagrebu se održava Trophy Tour pehara namijenjenog pobjedniku Lige prvaka. Događaj je osim brojnih znatiželjnika privukao i dvojicu velikih nogometnih imena: Gorana Vlaovića i Petera Schmeichela.

Nije legenda Danske i Manchester Uniteda morala dugo čekati do pitanja o predivnom lobu kojim ga je u Sheffieldu na Euru svladao Davor Šuker.

'Pitao me Davor bio kasnije zašto sam išao naprijed. Morao sam, gubili smo i želio sam biti figura viška. No odmah smo izgubili loptu i uslijedila je akcija koje se, imam osjećaj, sjeća cijela Hrvatska. Dobio sam taj tehnički savršeno izveden gol i bio posve nemoćan. Šuker je tada bio jedan od najboljih napadača uopće,' prisjeća se Peter.

Mlađi se možda ne sjećaju, ali da nije bilo Schemichela ne bi bilo ni hrvatske svjetske bronce iz Francuske. Hrvatska je na isteku kvalifikacija svladala Sloveniju, ali Grčka je u završnici svog dvoboja u Ateni opasno pritiskala Dance i prijetila da Hrvatsku vrati na treće mjesto skupine koje bi donijelo kraj. Schmeichel je briljirao i skinuo dva klasična zicera, odveo dansku u francusku a Hrvatskoj omogućio drugo mjesto, doigravanje i na kraju - broncu.


'Da, sjećam se te utakmice vrlo svježe. Grci su opasno pritisnuli ali srećom uspio sam obraniti sve. To sam učinio naravno zbog Danske, ali kasnije će se ispostaviti da sam tako na neki način obilježio i hrvatsku nogometnu povijest. Lijepo je to i često me podsjete, a sjećam se da sam jednom u Splitu na poklon dobio i pršut. Jako ukusno, ali ja sam samo želio da prođe Danska,' uz smijeh se prisjeća Schmeichel.

Godinu ranije, na Euru 96, Danci su bili ljuti na Hrvate i trenera Blaževića. U zadnjem kolu im je, osim pobjede nad Turskom, trebala i pobjeda Hrvatske nad Portugalom. No Hrvatska je već bila osigurala četvrtfinale i Ćiro je odmarao većinu zvijezda te na kraju glatko izgubio 3:0. 18 godina kasnije Schmeichel se (barem javno) ne ljuti.

'Za to ispadanje smo si sami krivi. Protiv Hrvatske smo igrali loše, a protiv Portugala smo trebali slaviti ali nismo imali sreće. Prvenstveno naša greška, sve drugo je bila samo posljedica tih propusta,' potvrđuje 50-godišnja legenda nadimak džentlmen u kopačkama.

Da je Grčka svladala Dansku te večeri hrvatske bronce ne bi moglo biti. Ali Schmeichel je branio čuda...