ODLIČNI KAD JE NAJTEŽE

Rapsodija: Hrvatska 'stotkom' do završnice SP-a!

06.09.2014 u 20:23

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija je nakon dva uzastopna poraza na SP-u u Španjolskoj upisala visoku pobjedu nad Portorikom rezultatom 103:82 (28:16, 25:20, 31:21, 19:25)i osigurala nastup u završnoj fazi mundijala

Nakon što su se doveli u situaciju da moraju spašavati 'golu kožu' protiv Portorika hrvatski košarkaši pokazali su svoje pravo, moćno lice. Od prve minute dvoboja sa šuterski neugodnim (iako nije bilo ozlijeđenog Arroya) Portorikancima Hrvatska je krenula kvalitetnim protokom lopte, pametnim kombinacijama u unutarnjoj igri i sigurnim šutom nakon uglavnom rezonskih situacija. Kao da je protiv Senegala  i Grčke igralo nekih drugih 12 igrača...

Portorikanci su pokušavali parirati preko ubojitog Baree, energičnog Balkmana i iskusnih Galinda i Santiaga no repešini igrači niti u jednom trenutku nisu puštali protivnika da im se približi na 'opasnu' razliku i mirno su izborili osminu finala SP-a od kuda puca pogled prema visokim dometima.


Kada su ionako visoku prednost od 17 koševa Hrvati počeli dodatno povećavati nakon poluvremena postajalo je jasno da Hrvatska definitvno ide dalje. ostalo je samo napuniti spremnike samopouzdanja i upozoriti buduće protivnike na prvenstvu za što je Hrvatska spremna. Uspjeli su u punoj mjeri i svojom prvom 'stotkom' na SP-u napunjenih baterija odlaze u Madrid. Večeras je najviše (21) zabio Bojan Bogdanović, a najviše pokazao Dario Šarić koji je upisao 15 koševa (sve što je bacio ušlo je u koš!) uz četiri skoka i tri dodavanja.

No, poanta je da su odlični bili svi. Obrambena faza u većini utakmice bila je odlična čime je zaustavljen i potencijalno ubojiti šut Portorikanaca (Barea je ipak zabio svojih 20), a visok postotak šuta posljedica je daleko pametnije napadačke igre u odnosu na zadnje dvije utakmice. U važnoj fazi utakmice Hrvati su dobro kontrolirali skok, napadali s načelno vanjskim igračima na unutarnjim pozicijama... Pokazali raskoš svojih opcija i ponudili optimizam uoči dvoboja s daleko ozbiljnijim suparnicima u Madridu.

Još Hrvatska ne zna protivnika, ali zna da u osmini finala  neće igrati protiv domaćina Španjolaca. Ukoliko Grčka svlada Argentinu (i Grcima treba ta pobjeda zbog prvog mjesta) u posljednjoj utakmici skupine Hrvatska će biti druga i ići vjerojatno na Francuze, dok bi nas pobjeda Argentine u tom ogledu 'bacila' na treće mjesto i na megdan Brazilu.