Dijamantna liga Rim

Senzacionalna Winfred Yavi ostala samo sedam stotinki 'kratka' do svjetskog rekorda

31.08.2024 u 07:35

Bionic
Reading

Na atletskom mitingu Dijamantne lige u Rimu najvrijednije rezultate postigle su Jamajčanka Ackera Nugent na 100 prepone i Winfred Yavi na 3000 m sa zaprekama, obje postavivši najbolja svjetska vremena u ovoj sezoni i rekorde mitinga

Olimpijska pobjednica Winfred Yavi iz Bahreina bila je jako blizu postavljanja novog svjetskog rekorda, ali je bila sporija sedam stotinki od vremena Kenijke Beatrice Chepkoech iz 2018. No, zato je postavila novi azijski rekord (8:44.39 minuta), nadmašivši svoje dosadašnje najbolje vrijeme za više od šest sekundi.

Osobni rekord je postavila i Uganđanka Peruth Chemutai (8:48.03) koja je ciljem prošla druga, baš kao i prioje nešto više od tri tjedna na Olimpijskim igrama u Parizu. Da na postolju bude isti raspored kao i u Parizu pobrinula se Kenijka Faith Cherotic koja je i u Rimu bila treća (8:57.65).

Ackera Nugent je na 100 prepone pobijedila istrčavši dionicu za 12.24 sekundi, čime je popravila za stotinku najbolje ovosezonsko vrijeme olimpijske pobjednice Masai Russell, koju je na rimskom Olimpijskom stadionu uspjela pobijediti i nadmašiti za sedam stotinki. Usput je postavila osobni rekord, kao i rekord Jamajke.

U muškoj konkurenciji najuzbudljivije je bilo u nadmetanju bacača diska u kojem je slavio Slovenac Kristijan Čeh, a do pobjede je došao u posljednjoj seriji, u kojoj su pravo na hitac imala samo trojica najboljih nakon pet serija.

Čeh je u petoj seriji bacio 66,87 m i progurao se na treće mjesto, ispred Australca Matthewa Dennyja (66,44 m) koji je bio treći od druge serije.

Bolji rezultat od Slovenca imali su aktualni olimpijski pobjednik, Jamajčanin Roje Stona (67,85 m) i svjetski rekorder, Litavac Mykolas Alekna (67,68 m). No, u šestom hicu je Čeh dobacio do 68,61 m, a suparnici nisu uspjeli popraviti svoje rezultate pa je pobjeda pripala Slovencu.

U bacanju kugle je svjetski rekorder Ryan Crouser u svoju kolekciju stavio još jedan rekord mitinga bacivši u drugoj seriji 22,49 m. Amerikanac je jedini uspio prebaciti 22 metra, a to je učinio u svih šest pokušaja. Drugo mjesto je osvojio europski prvak, Talijan Leonardo Fabbri (21,70 m), a treći je bio Payton Otterdahl (21,63 m), nesretni četvrti s OI u Parizu.