kraj jedne ere

Sir Alex Ferguson je dobio otkaz u Manchester Unitedu; Ten Hag ga je ipak 'nadživio'

15.10.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Sir Alex Ferguson, legendarni menadžer Manchester Uniteda, nakon završetka ove sezone više neće obnašati ulogu globalnog ambasadora kluba s Old Trafforda.

Prema pisanju Athletica, vlasnik kluba Sir Jim Ratcliffe, koji je ujedno i direktor kemijskog konglomerata Ineos, neformalno je obavijestio 82-godišnjeg Škota da više neće biti dio klupskog sustava, navodeći kao razlog smanjenje troškova. Ferguson je samo jedan od čak 250 zaposlenika kluba koji su proglašeni tehnološkim viškom, što prenosi i Manchester Evening News.

Zanimljivo je da je United ovog ljeta doveo neka zvučna pojačanja poput Joshue Zirkzeeja, Lenyja Yoroa, Matthijsa de Ligta i Manuela Ugartea, iako istovremeno provode mjere štednje.

Sir Alex Ferguson, koji je u razdoblju od 1986. do 2013. godine s Unitedom osvojio 13 Premier liga, pet FA kupova i dvije Lige prvaka, nesumnjivo je najuspješniji menadžer u povijesti kluba. Za prvih osam mjeseci kao ambasador zaradio je 2,165 milijuna funti, navodi MEN.

  • +3
Manchester United - Tottenham, 29.09.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

Odlazak Fergusona iz kluba simbolizira kraj jedne ere, ali i reflektira promjene koje su uslijedile nakon njegovog odlaska s pozicije glavnog menadžera 2013. godine, jer United od tada nije osvojio Premier ligu. Iako su prošle sezone osvojili FA kup, a prije toga i Liga kup, početak nove sezone pod vodstvom Erika ten Haga nije bio obećavajući – klub trenutno zauzima tek 14. mjesto u Premier ligi.

Standings provided by Sofascore