Formula 1

Skandal u Mađarskoj; Norris nakon intervencije iz boksa prepustio pobjedu Piastriju

21.07.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Australac Oscar Piastri (McLaren) u nedjelju je na mađarskom Hungaroringu ostvario prvu pobjedu u svojoj karijeri u Formuli 1, slavivši na utrci za Veliku nagradu Mađarske ispred svog momčadskog kolege Britanca Landa Norrisa

Za McLaren je ovo prva dvostruka pobjeda od ljeta 2021., a 23-godišnji Piastri je dosad osvojio svoje prvo GP postolje u svojoj prvoj godini u F1, 2023. u Japanu, nakon čega je uslijedila prva pobjeda u sprinterskoj utrci u Katru dva tjedna kasnije.

Prva pobjeda u klasičnoj utrci došla je u Mađarskoj nakon što je Lando Norris nevoljko prepustio vodstvo po momčadskim naredbama Piastriju tri kruga prije kraja. U tom je trenutku Norris imao pet sekundi prednosti ispred Piastrija. Neki će reći da je ova odluka McLarenovog vodstva skandalozna, no...

Treće mjesto zauzeo je Britanac Lewis Hamilton, ispred Monežanina Charlesa Leclerca (Ferrari) i trostrukog svjetskog prvaka Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull) nakon sudara sa Hamiltonom u utrci punoj žustrih radio razmjena.

Norris je startao s pole positiona, ali su ga Piastri i Verstappen prestigli na startu. Aktualni svjetski prvak vratio je poziciju Norrisu u četvrtom krugu, budući da je bio pod istragom zbog izlaska sa staze. Piastri je držao vodstvo do 18 krugova kada je otišao u boks, a nakon promjene guma vratio se na stazu kao četvrti iza Verstappena, Leclerca i Sainza, ali je u 22. krugu zauzeo drugo mjesto kada su Verstappen i Sainz ušli u boks.

McLaren je odlučio da Norris prvi ide na drugu promjenu guma u 48. krugu, dok su vodećeg Piastra ostavili na stazi još dva kruga, pa je Norrisu to bilo dovoljno da opet preuzme vodstvo. U nastavku je momčad McLarena preko radija slala poruke Norrisu da prvu poziciju prepusti Piastriju, što Britanac nije odmah učinio, ali je morao tri kruga do kraj velikim pritiskom svoje momčadi.

  • +18
Formula 1, Velika nagrada Mađarske, 21.7.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Eric Alonso / Panoramic / Profimedia

U završnici utrke vodila se velika borba za treće mjesto između Hamiltona i Verstappena, aktualni svjetski prvak pokušao je prestići Hamiltona, no Britanac je odolio, a u borbi je došlo do kontakta nakon kojeg je Verstappen napustio stazu i ostao bez šanse za postolje.

Verstappen je ostao vodeći u ukupnom poretku SP-a, dok je Norris ostao njegov najbliži pratilac, smanjivši zaostatak na 76 bodova. U prvenstvu konstruktora McLaren zaostaje samo 51 bod za Red Bull Racingom.

Sljedeća utrka bit će sljedeći tjedan u Spa-Francoschampsu u Belgiji.