poraz hrvatske

Šok na dalekom sjeveru! Islanđani nam zabili u 90. minuti i kaznili našu bezidejnu igru

11.06.2017 u 22:44

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija na Islandu je izgubila 1:0. Izabranici Ante Čačića primili su gol u posljednjim trenucima utakmice i potpuno zakomplicirali nastavak kvalifikacija za odlazak na SP 2018. u Rusiji

Utakmica u Reykjaviku započela je u 20.45 sati. U Hrvatskoj se polagano mračilo, no na Islandu kao da je podne! Sunčano, a ne pretoplo, idealno za igru. Da, na dalekom sjeveru vrijeme je 'bijelih noći', dan traje gotovo 20 sati, a preostalo je vrijeme nekakav prividan sumrak...

Hrvatska se u tom kasnom, ali vrlo svjetlom terminu na samom početku utakmice baš i nije snašla. Bez čak četvorice standardnih prvotimaca - Ćorluke, Rakitića, Vrsaljka, Subašića - mučili smo se. Islanđani su pritisnuli od prve minute, Hallfredsson se iznenada našao sam na nekih 16 metara od našeg gola, ali Pivarić je sjajno reagirao i blokirao njegov šut.

Islanđani su izašli vrlo visoko, jakim presingom oduzeli su nam nekoliko puta loptu. Prvo je zaprijetio Bjarnason s lijeve strane, ali njegov ubačaj izbija naša obrana. Potom je s desnog boka pokušao Gudmundsson, ali oba je puta naša obrana bila koncentrirana i lako je očistila te prilike domaćina.

U 9. minuti Modrić je oduzeo jednu loptu u sredini, odmah je proigrao Perišića koji ulazi u šesnaesterac po desnoj strani. Poslao je Perišić povratnu loptu prema Mandžukiću, no ipak malo iza leđa našeg napadača. Bio je tu u gužvi pred islandskim golom i Pivarić, no ta je prilika otišla u nepovrat.

  • +11
Hrvatski navijači u Reykjaviku uoči kvalifikacijske utakmice s Islandom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U 11. minuti ponovno je u akciji Modrić, probao je s nekih 30-tak metara iznenaditi islandskog golmana Halldorssona, no nije mu lopta dobro sjela i odlazi visoko iznad gola. U prvih 20-tak minuta utakmice Hrvatska nije imala previše prilika, no nije ni Island. Probao je u 18. minuti Kalinić s 20-tak metara, ali njegov je udarac neprecizan.

Mahom se igralo na sredini terena, bokovi su na obje strane bili 'zakočeni', sva se igra bazirala između dva šesnaesterca.

Jednu od boljih prilika imala je Hrvatska u 25. minuti. Modrić je izveo slobodan udarac, ubacio je u šesnaesterac domaćina tražeći naše skakače, prije svih Mandžukića i Vidu. Nije to bilo loše, ali loptu je s Vidine glave izbio Arnason

Islanđani uzvraćaju u 29. minuti. Prvo je Gudmundsson sjajno ubacio u šesnaesterac, ali Jedvaj to izbija. Na tu loptu je naletio Gunnarsson, opalio je s nekih 25 metara. Jako, ali neprecizno. Lopta je otišla pored Kalinićeva gola.

U 35. minuti Islanđani su izborili slobodan udarac na rubu šesnaesterca, iskosa s lijeve strane. Pucao je Gylfi Sigurdsson, opasno blizu desne Kalinićeve vratnice, dovoljno daleko da bude bezopasno... Samo četiri minute kasnije nova frka u našem šesnaestercu, ponovno je slobodnjak izveo Gylfi Sigurdsson, sada s desne strane. Neugodna lopta, duboka u sam peterac zavarala je našu obranu, nekoliko je Islanđana klizećim startom krenulo na tu loptu, ali najbrži je bio Dejan Lovren koji ju je spretno izbio i otklonio opasnost.

U 44. minuti pokušao je Hallfredsson je pucao s 18 metara. Bilo je to loše i neprecizno, lopta je otišla pored gola, Kalinić nije morao reagirati.

U prvih 45. minuta naša je obrana imala dosta posla, no Vida, Lovren, Jedvaj i Pivarić svoj su dio posla odradili kako treba. Nismo previše vidjeli Kovačića i Badelja, sigurno da se više očekivalo od njih, posebice u ofenzivnom dijelu...

U nastavku je Island ponovno krenuo agresivnije na startu. Prijetili su domaćini, ali bez konkretne završnice.

  • +15
Kvalifikacije za odlazak na SP, skupina I, 6. kolo, Island - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zato su prvu konkretnu priliku imali naši nogometaši. U 54. minuti Perišić je s desne strane oštro ubacio prizemnu loptu, Kalinić je bio na sedam, osam metara. Dobro je pucao, ali lopta prolazi par centimetara pored vratnice. Odmah u protunapadu prijeti Island, pucao je Bjarnason, silovito, ali isto zamalo neprecizno... Srećom...

U 63. minuti izbornik Ante Čačić je napravio prvu izmjenu, izvadio je Kalinića, a u igru stavio Marcela Brozovića.

Samo dvije minute kasnije Brozović je odmah zaprijetio - prvi je dobro pucao s 25 metara, islandski je golman loptu izbio u korner. Brozović ga je izveo, gađao je Mandžukića, no njegov udarac glavom nije bio precizan. Hrvatska se definitivno 'digla' ulaskom Marcela Brozovića koji je unio potrebnu energiju.

No, opasni su i Islanđani Gylfi Sigurdsson zaprijetio je u nekoliko navrata, jednom neprecizno, jednom je Kalinić obranio, a jednom je Vida uspio blokirati njegov pokušaj. Islanđani su u posljednjim minutama bili opasniji, Čačić je pred kraj izvadio Mandžukića i uveo Santinija nadajući se kako bi ipak mogao doći do gola na Islandu. 

No, na samom kraju počeli su veliki problemi, Islanđani su pritisnuli, prvo je u 89. minuti Gudmundsson glavom pucao s pet metara, a Kalinić jedva brani. Uspio je nogom izbiti loptu u korner... Kazna za našu neaktivnu igru došla je baš u posljednjoj minuti utakmice. U 90. minuti zabio nam je Magnusson. Gylfi Sigurdsson ubacio je iz kornera, Magnusson je bio najviši u skoku, izvrsno je pucao glavom, a Kalinić je bio nemoćan.

Kaznili su tako Islanđani našu bezidejnu i lošu igru. Istina, kraj je sezone, naši su glavni igrači iscrpljeni i zasićeni, ali ovo je neočekivani poraz. Pali smo u posljednjih pola sata igre, Modrić nije mogao sam, pomoć nije imao...