UŽIVO

Split na nogama; pogledajte kako su navijači reagirali na dolazak Hajdukovog autobusa

01.10.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Večeras od 18 sati (MAXSport 1, MAXtv) na Poljudu se igra najveći hrvatski derbi. Sastaju se Hajduk i Dinamo, koji su od hrvatske nezavisnosti odigrali 104 utakmice.

S velikim se nestrpljenjem iščekuje najveći hrvatski derbi. Obje su momčadi nakon lagane krize opet došle na pobjedničke staze, a naravno na tom putu žele i ostati nakon ovog sraza.

Igrači su izašli na zagrijavanje

  • +6
Zagrijavanje za derbi Hajduk - Dinamo, 1.10.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko lukunic/PIXSELL
Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Uokolo Poljuda je sve prepuno Hajdukovih navijača. U jednom trenutku je zaustavljen promet čak i za vozila s propusnicom, a bilo je to kod prolaska službenog Hajdukovog autobusa. Navijači koji su se tu zatekli su ga burno pozdravili, a kako je to izgledalo provjerite OVDJE u videu kojeg donosi Dalmatinski portal.

Navijači su okupirali centar Splita. Sve je u znaku velikog derbija.

  • +39
Split: Navijači Hajduka su okupirali grad uoči derbija s Dinamom Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

U dosadašnjih 104 derbija, Dinamo je uspješniji, jer slavio je 48 puta. Broj neriješenih ishoda je 27, dok Hajduk ima 29 pobjeda. I prema broju postignutih pogodaka, Dinamo je uspješniji: 148:103.

Na Poljudu je odigrano ukupno 51 utakmica, od čega je Hajduk pobijedio u 20, neriješeno je bilo 18 utakmica a Dinamo je svalio 13 puta. Gol razlika je 62:52 u korist Hajduka.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

No, ono što najviše boli Hajdukovce jest činjenica da su zadnji naslov osvojili još 2005. godine.

>> Zato smo uoči utakmice razgovarali s kapetanom te momčadi, Hrvojem Vejićem, koji je naglasio.

'Moglo bi bit zanimljivoi, ali mislim da će to ipak biti tvrda utakmica. Niti jedni niti drugi u ovom trenutku ne žele izgubiti utakmicu. No, tko zna, ako padne rani pogodak, možda se utakmica i otvori, pa na kraju ipak bude spektakl. U jedno sam siguran - Poljud će, kao i uvijek, biti pun, pa ćemo sigurno uživati u navijačkom ambijentu.'

Više doznajte OVDJE.

>> Ove nedjelje iz splitskog su kluba poslali apel svojim navijačima.

'Poljudski derbi sve je bliže, a mi pozivamo sve navijače da na današnju utakmicu Hajduk - Dinamo svi ponesu najdraži šal i dođu u bijelim majicama kako bi još jednom stvorili veličanstveni dekor i dali podršku momčadi!'.

>> A da sve na splitskim ulicama protekne u normalnim okolnostima, apelira i policija.

'Utakmica na Poljudu počinje u 18 sati, a stadion će biti otvoren od 15:30 sati, te je policija pozvala navijače da dođu što ranije kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera osoba i ulaznica mogli prije početka utakmice ući stadion.

Policija je poručila kako će na stadion biti odbijen ulazak posjetiteljima pod utjecajem alkohola, osobama koje ne posjeduju osobnu iskaznicu, te osobama koje posjeduju zabranjene predmete i za one za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici', dio je iz policijskog priopćenja.

>> Ovog tjedna iz Hajduka su se pohvalili s rekordnim brojem članova. A dosegli su brojku od 100.000. Tim je povodom tijekom subote Torcida upalila 1000 baklji, ali i posjetila posljednji Hajdukov trening.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • +7
Torcida je došla na posljednji Hajdukov trening uoči derbija Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Hajdukov trener Ivan Leko od svoje momčadi očekuje maksimalan angažman, ali zna da ne može računati na sve igrače.

>> Trener Hajduka Ivan Leko ima dobar 'feeling' uoči derbija s Dinamom: Napast ćemo ih

'Osjećam ogroman ponos, lijepo je to. Sto tisuća ljudi je ogromno, ne znam puno klubova. Real, Benfica, Galatasaray. Svaka čast svim navijačima Hajduka. Tih 100 tisuća je zaslužilo 100 tisuća pobjeda. Dat ćemo sve od sebe da odigramo pravu utakmicu i da pobijedimo. Ludilo je, nema ulaznica. Nadam da se da ćemo protiv jednog dobrog protivnika biti pravi. Imamo veliki respekt prema Dinamu, ali vjerujem u svoju ekipu. Odlično treniramo ovaj tjedan. Konkurencija je jako dobra, ima 16,17 igrača koji jedva čekaju da igraju', rekao je Hajdukov trener Ivan Leko.

Naravno, ni Dinamov trener Sergej Jakirović od svoje momčadi ne očekuje ništa drugo.

>> Sergej Jakirović: Forma Hajduka? To pitajte Ivana Leku, mene zanima samo Dinamo!

'Očekuje nas dobra utakmica, vjerujem u prelijepom ambijentu. Nadam se da ćemo biti na visokoj razini i da ćemo odigrati savršenu utakmicu. To nam je potrebno u svim segmentima igre kako bi zaustavili Hajduk. Svi igrači su na raspolaganju osim Špikića i Ristovskog. Nismo htjeli riskirati da ih obnavljanjem ozljede izgubimo na duži period. Nadam se da ćemo biti na maksimalnoj razini i da ćemo moći odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju na Poljudu', rekao je Sergej Jakirović.

Aktualna sezona otvorena je upravo dvostrukim srazom Dinama i Hajduka na Maksimiru. Najprije utakmicom Superkupa u kojoj je domaćin slavio s 1:0 pogotkom Martina Baturine. Tjedan dana kasnije Hajduk uzvratio na početku prvenstva i preokretom slavio s 2:1 na Maksimiru. Domaću momčad je u vodstvo tada doveo Bruno Petković, a pobjedu Bijelima donijeli su Marko Livaja i Rokas Pukštas.

Glavni sudac utakmice je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline, pomagat će mu Ivan Mihalj iz Velike Gorice i Vedran Đurak iz Sv. Ivana Zeline, a četvrti sudac je Zdenko Lovrić iz Đakova. VAR sudac je Marin Vidulin iz Kanfanara, a asistent VAR sudac Goran Pataki iz Đakova.

Standings provided by Sofascore