veliki uspjeh

Srbin rođen u Hrvatskoj i jedan od najboljih šutera svog vremena ulazi u Kuću slavnih

03.09.2024 u 23:46

Bionic
Reading

Stojaković je tri puta bio All-Star igrač i pobjednik natjecanja u tricama, dok su Sacramento Kingsi postali jedna od najpoznatijih ekipa koja nikada nije osvojila NBA naslov.

Jedan od najboljih šutera u povijesti košarke i bivši srpski reprezentativac, Predrag Peđa Stojaković (47), uskoro će biti primljen u FIBA-inu Kuću slavnih. Legendarni Peđa, koji je ostavio neizbrisiv trag na košarkaškim terenima, rođen je u Hrvatskoj, gdje je započeo svoj sportski put.

Stojaković je rođen 1977. godine u Požegi, a prve košarkaške korake napravio je u KK Papuku iz Velike, gdje je trenirao pod vodstvom Damira Burcara. Zbog ratnih zbivanja, njegova obitelj je 1991. bila prisiljena preseliti se u Srbiju, a mladi Peđa je prešao u Crvenu Zvezdu, gdje je počeo dobivati prve minute u seniorskoj konkurenciji.

Već sa 16 godina, Stojaković se preselio u Grčku, gdje je igrao za PAOK. U pet godina provedenih u klubu, posebno se istaknuo u sezoni 1997/98., kada je s prosjekom od 23,9 poena po utakmici proglašen najboljim igračem prvenstva. Njegova legendarna trica u polufinalu protiv Olympiacosa prekinula je petogodišnju dominaciju atenskog kluba, čime je dodatno učvrstio svoj status zvijezde.

U ljeto 1998. Stojaković je stigao u NBA ligu, gdje je potpisao za Sacramento Kingse. Već u svojoj drugoj sezoni u NBA-u postao je član startne petorke, postizao 20,4 poena po utakmici, uz impresivnih 40 posto uspješnosti šuta za tri poena. Osvojio je drugo mjesto u glasanju za igrača koji je najviše napredovao, odmah iza Tracyja McGradyja, a sljedeća sezona donijela mu je još veći uspjeh.

Uz Peđu, u petorci su igrali i Vlade Divac, Mike Bibby, Chris Webber i Doug Christie. Kingsi su u finalu Zapadne konferencije 2002. godine u sedmoj utakmici izgubili od Lakersa, predvođenih Shaquilleom O'Nealom i Kobejem Bryantom, a mnogi su vjerovali da su suci Kingsima nanijeli nepravdu. Nakon osam godina u Kingsima, koji su umirovili njegov dres s brojem 16, Stojaković je igrao za Indiana Pacerse, New Orleans Hornetse i Toronto Raptorse.

Vrhunac Stojakovićeve NBA karijere dogodio se u sezoni 2010/11., kada je s Dallas Mavericksima osvojio NBA naslov, odigravši ključnu ulogu s klupe u pobjedi nad LeBronom Jamesom i Miami Heatom u finalu. Svoju igračku karijeru zaključio je kao NBA prvak.

Njegova reprezentativna karijera bila je jednako impresivna. S reprezentacijom Srbije, odnosno SR Jugoslavije, osvojio je naslov svjetskog prvaka 2002. godine u Indianapolisu, gdje su pobijedili američki Dream Team, a Stojaković je bio uvršten u najbolju petorku turnira. Godinu dana ranije, predvodio je reprezentaciju do zlata na Europskom prvenstvu, gdje je bio najbolji strijelac i igrač turnira.