BLISKA BUDUĆNOST

Strašno upozorenje; najavio brojne tragedije vrhunskih sportaša!

10.03.2016 u 08:16

Bionic
Reading

Nakon što je Maria Šarapova bila pozitivna na dopinškoj kontroli na meldonij oglasio se i tvorac ovoga lijeka, Latvijac Ivars Calvins

Meldonij je jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda te baltičke zemlje, ali njegova proizvodnja bi se mogla smanjiti otkada ga je Svjetska antidopinška agencija stavila na listu zabranjenih tvari od 1. siječnja ove godine.

Šarapova, koja ga je koristila deset godina, nastavila je iz neznanja s uzimanjem meldonija i sada joj prijeti višegodišnja suspenzija. Nije jedina. I švedska atletičarka Abeba Aregawi bila je pozitivna na dopinškoj kontroli, a negdašnja europska i svjetska prvakinja na 1500 metara koristila je istu zabranjenu supstancu, kao i pobjednik tokijskog maratona, Etiopljanin Endeshaw Negesse, ukrajinski biatlonci Olge Abramov i Artema Tiščenka te ruska umjetnička klizačica Jekaterina Bobrova.

Kao što je tportal.hr već pisao, meldonij se koristi za liječenje raznih poremećaja kardiovaskularnog sustava, dotoka krvi u mozak te za poboljšanje fizičke i mentalne učinkovitosti. Također se koristi za liječenje ishemije, slabog dotoka krvi u razne dijelove tijela. Smanjuje rizik od zatajenja srca i učestalost napada angine, a pojačava kontraktilnost miokarda. Budući da pospješuje cirkulaciju krvi, povećava sposobnosti sportaša.

A nakon više od tri desetljeća legalnog korištenja odjednom su ga u WADA-i odlučili zabraniti. Tvorac ovoga lijeka Ivars Calvins smatra kako je uvrštavanje meldonija na 'crnu listu' katastrofalan potez, što bi moglo dovesti do tragičnih posljedica.

'Gledat ćemo sportaše kako umiru na terenu. Sportaši koji su uzimali meldonij neće moći to raditi u budućnosti i više neće biti zaštićeni. Taj je lijek na tržištu već 32 godine, a sada je odjednom zabranjen. Gledat ćemo smrt na sportskim terenima', upozorio je Calvins za BBC Radio.