spektakl na wembleyu

Sve je spremno za finale Lige prvaka; evo gdje gledati obračun Reala i Borussije (D)

01.06.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Klupska sezona večeras i službeno završava utakmicom svih utakmica, od 21 sat (HTV 2, Arenasport) na Wembleyu se igra finale Lige prvaka između Real Madrida i Borussije Dortmund

Ovo je ukupno 69. finale najelitnijeg nogometnog natjecanja u Europi, a 32. od uvođenja novog formata. Na Wembleyu se večeras očekuje gotovo 90.000 navijača, a prijenos utakmice je na HTV2 i Arenasportu.

Glavni sudac je Slovenac Slavko Vinčić, koji je 2022. godine sudio finale Europa lige. Pomagat će mu Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić također iz Slovenije kao i VAR i AVAR Nejc Kajtazović i Rade Obrenović.

Real Madrid s našim Lukom Modrićem večeras je izraziti favorit. 'Kraljevi' su Ligu prvaka osvajali čak 14 puta, posljednji 2022. godine. Do finala je Real stigao bez poraza, ali ne i bez problema jer je u polufinalu dugo 'visio', ali je na kraju ipak eliminirao minhenski Bayern. Prije toga su 'riješili' Manchester City i Red Bull Leipzig, a u skupini su izdominirali protiv Brage, Napolija i Union Berlina.

  • +13
Real Madrid - Bayern, polufinale Lige prvaka (8.5.2024.) Izvor: EPA / Autor: J.J. Guillen

I da, Luka Modrić je još uvijek neporažen u finalima Lige prvaka. Neuništivi kapetan 'vatrenih' nada se da će večeras doći do svog šestog naslova, a onda iduće krenuti i po sedmi.

Trener Reala Carlo Ancelotti će po osmi put sudjelovati u finalu Lige prvaka, šesti put kao trener. S Milanom je osvojio dva naslova kao igrač i dva kao trener. Ovo će mu biti treći finale na klupi Reala, a prva dva je završio kao pobjednik. Od dosadašnjih sedam, samo je jednom izgubio, 2005. godine u Istanbulu, kad je Liverpool napravio nevjerojatan preokret protiv Milana.

'Finale Lige prvaka je jedna od najvažnijih, ali i jedna od najopasnijih utakmica. To je mač s dvije oštrice - moramo maksimalno uživati, a opet su tu brige oko jedne od najvažnijih stvari u nogometu, a to je osvajanje Lige prvaka', kaže Ancelotti te dodaje.

  • +19
PSG - Borussia Dortmund, polufinale Lige prvaka (7.5.2024.) Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Borussija Dortmund je večeras nominalno autsajder, ali igra se samo jedna utakmica i stvarno je sve moguće. Istina je da su 'žuto-crni' u Bundesligi završili tek kao peti, ali u Ligi prvaka su bili uvjerljivi. U skupini su bili ispred PSG-a, Milana i Newcastlea. Potom su izbacili PSV pa i Atletico Madrid, a onda ih je u polufinalu ponovno 'zapao' PSG.

No, momčad Mirsada Terzića slavila je u obje utakmice, dva puta po 1:0 za veliki finale s Real Madridom!

'Real Madrid je favorit, ali to nam nije važno. Moramo biti hrabri. Nismo ovdje kako bismo gledali kako Real opet podiže pehar Lige prvaka', izjavio je Edin Terzić te dodao:

'Ne igrate finale, pobjeđujete u finalu – i to je naš jasan cilj. Sretni smo što smo ovdje, ali moramo pobijediti Real Madrid da bismo održali taj trofej u našim rukama. Ako se svede na jednu utakmicu, onda sve je moguće. Oni su favoriti, ali mi nismo bili favoriti ni protiv Atletica ili PSG-a.'

>> više statitike potražite OVDJE.