WTT Contender Zagreb

Svjetska imena u lovu na nagrade i bodove za Igre u Parizu

29.05.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Dom sportova izgrađen prije točno 52 godine, sportski kompleks u kojem su se odigrale brojne povijesne utakmice ide u temeljitu obnovu, koja bi prema najavama mogla potrajati i dvije godine. Posljednji događaj prije obnove bit će WTT Contender Zagreb 2024., jaki međunarodni stolnoteniski turnir, koji se igra od 3. do 9. lipnja. Povodom toga Hrvatski stolnoteniski savez predstavio je što nas čeka za nekoliko dana.

Posljednji događaj prije obnove bit će WTT Contender Zagreb 2024., jaki međunarodni stolnoteniski turnir, koji se igra od 3. do 9. lipnja. Povodom toga Hrvatski stolnoteniski savez u hotelu Zonar predstavio što nas čeka za nekoliko dana.

'Toliki niz godina u kojima ovaj turnir imamo u Zagrebu je pokazatelj koliko se i HSTS trudi održati stolni tenis na vrhu i da se o njemu priča', istaknuo je Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

'Ovo je jako važan turnir zato što je ostalo još malo mjesta i za popuniti liste za OI u Parizu. Naši dečki su se već plasirali, cure imaju dobru šansu po tom pitanju u pojedinačnoj konkurenciji. Nadam se da će dosta gledatelja doći ove godine u Zagreb. Imali smo prošle godine Kineze, ove godine nisu tu, ali imamo i dalje jako dobre igrače poput Nijemca Ovtcharova, koji ima šest olimpijskih medalja. Ovo je stvarno lijepa pozivnica za sve gledatelje, a tako jasno da ćemo navijati za sve naše dečki i pogotovo djevojke koje 'love' zadnje olimpijske vize'.

Nešto malo više o tehničkim detaljima turnira pred nama spomenuo je Renato Čengić, direktor HSTS-a i turnira.

'Dolazi nam više od 200 igračica i igrača iz 40-ak država svijeta. Uz Ovtcharova dolazi nam i Slovenac Darko Jorgić, Dang Qiu iz Njemačke, Japanac Tomokazu Harimoto, Portugalac Marcos Freitas, pa kod žena Japanke Mima Ito, Miwa Harimoto i Hina Hayata, Rumunjka Bernadette Szocs... Sve su to igrači i igrači iz Top 10 na svijetu praktički. Prva tri dana su na programu kvalifikacije, da bi od četvrtka, 6. lipnja, krenuo glavni ždrijeb i tada će program odnosno mečevi početi u 13.00 sati. Prva tri dana je ulazak besplatan, dok će se za glavni ždrijeb prodavati ulaznice putem sustava ulaznice.hr. Cijene će biti povoljne, klubovi će ih moći kupovati po 5-10 eura recimo. Nagradni fond turnira je 80 tisuća američkih dolara koje osigurava WTT, a zahvaljujem se Gradu Zagrebu koji nas podržava i koji je uvrstio ovaj turnir i 13. godinu u program velikih sportskih priredbi'.

Riječ je preuzeo Neven Karkovića, izbornika muške reprezentacije.

'Ovaj turnir uvijek ima neku posebnu draž, atmosferu, podiže nam motivaciju i ambiciju pred domaćom publikom. Imamo doduše specifičnu situaciju jer su nam jako blizu Olimpijske igre, dečki su se plasirali, ali još uvijek nemamo sigurne pozicije pojedinačne i momčadske. Gaćina i Pucar imaju veliku prednost i oni će nastupati pojedinačno, ali Filip Zeljko i Frane Kojić se nadaju da mogu kroz Zagreb, pa i Ljubljanu koja slijedi kasnije, da bi mogli i oni dosegnut pojedinačni dio natjecanja na Igrama. U momčadskom dijelu mogu nastupati samo trojica i tu je Kojić četvrti u ovom trenutku, ali bi mogao stići Zeljka, pa i on nastupiti. S druge strane, bitno nam je i prikupiti što više bodova kako bi bili što viši nositelji ili s takvim renkingom u Parizu. U Zagrebu će nastupiti i naši mladi igrači poput Ivora Bana, Borne Peteka, Leona Benka i Ivana Hencla, kazao je izbornik Karković.

Izbornik ženske reprezentacije, Dragutin Šurbek predstavio je sastav i ambicije, nade ženske reprezentacije.

'U Zagrebu će nastupati šest djevojaka; Ivana Malobabić, Hana Arapović, Lea Rakovac, Mateja Jeger, Dora Ćosić i Andreja Pavlović. Očekujem od njih samo da se bore, da budu zadovoljne. Na ovako jakom turniru je teško uopće nastupiti, a kamoli ikoga pobijediti. Malobabić i Arapović su trenutačno na turniru u Mendozi, u Argentini gdje skupljaju bodove. Ivana Malobabić je ovog trenutka 'unutra', na Olimpijskim igrama, ali još imamo 2-3 turnira, pa to valja potvrditi. Ostale cure su na mini-pripremama u Zagrebu, u Medarskoj ulici. Trenutačno su u dobroj formi i uvjeren sam da će se dobro pripremiti za ovaj turnir', dodao je Šurbek.

Na press konferenciji govorili su i igrači, Andrej Gaćina, Filip Zeljko i Andrea Pavlović.

' Ne znam ni sam koji je meni već ovo turnir u Zagrebu. U prošlosti se nisam baš dobro proveo ovdje, nadam se da će ovaj put biti ipak malo bolje. Trenutačno sam u dobroj formi, a ono što je najbitnije, u potpunosti sam zdrav. Vjerujem zato da ću moći dati 100% sebe. Što se očekivanja tiče, nemam ih osim što mi je bitno dati sve od sebe. Nadam se da će to onda i dati neki rezultat, pa da ću biti sretan i ja i gledatelji sa mnom. Što se tiče mojih omjera s nositeljima, s Freitasom čak mislim da imam i pozitivan omjer. S Harimotom sam igrao jednom, nedavno, baš prije mjesec dana i izgubio 3:1 u Svjetskom kupu. Ovtcharova nisam nikad dobio, a igrali smo jako puno puta, nisam ni brojao koliko. Dang Qiua sam dobio jednom, kad je bio mlađi, a onda dva poraza. Makar, jedan je bio jako gust meč, 3:2 sam izgubio, imao sam čak i neke set-lopte. Velim, ako budem u dobroj formi, mogu svakog dobiti - prisjetio se Gaćina.

'Sretan sam što ćemo opet imati priliku nastupati pred domaćom publikom u Zagrebu. U nedjelju sam imao zadnji meč Bundeslige, tako da imam deset dana da se dobro pripremim za ovaj turnir. Nemam prevelika očekivanja, ali u dobroj sam formi i uzbuđen sam što su sljedeći tjedan igrati doma', istaknuo je Zeljko.

'Prvo mi je osobito drago da smo se konačno mi cure uspjele malo više okupiti, s našim izbornikom, te skupa treniramo. Što se mene tiče, nakon turnira u Varaždinu nisam nastupala, ali sam imala neke ligaške mečeve. Mislim da sam spremna. Imala sam više vremena za treninge. Izuzetna mi je čast nastupiti na jednom ovakvom turniru i obećavam da ćemo svaka od nas, dati sve od sebe, iskoristiti svaku priliku koja god i gdjegod da se otvori', zaključila je Pavlović.