manchester united...

Temperamentna talijanska legenda: Otišao bih direktno do uprave i tražio uhićenje...

10.10.2024 u 20:38

Bionic
Reading

Paolo Di Canio vjeruje da bi hijerarhija Manchester Uniteda trebala biti uhićena zbog njihove odluke da prodaju Scotta McTominaya Napoliju.

United se tijekom ljetnog prijelaznog roka odlučio odreći McTominaya, a škotski reprezentativac je na kraju prešao u Napoli za 30 milijuna eura.

'Otišao bih direktno do ljudi uz uprave Manchester Uniteda i tražio uhićenje svih direktora – kako su mogli pustiti McTominaya?', izjavio je Di Canio za Il Mattino.

Napoli je trenutno vodeći u Serie A s 16 bodova iz sedam utakmica, a Di Canio smatra da Conteova momčad ima pravu priliku za osvajanje naslova.

'Ako Inter i Juventus nastave ovako, s trenutnim padom forme, Napoli neće imati problema', rekao je.

'Svejedno, moraju nastaviti rasti u ofenzivnim akcijama, raditi bolje u obrani i pokazivati agresivnost svih 90 minuta. Conte je stručnjak za ovakve situacije – dolazi u klubove koji su u rasulu, uništeni prošlim neuspjesima, i vraća ih na pravi put. Sve to uspije posložiti u rekordnom roku.

'Vidjeli smo to u Juventusu, Chelseaju i Interu. Ne dolazi nakon velikih uspjeha, već tamo gdje su stvari uništene i gdje se mora graditi ispočetka. Conte je poput mađioničara koji uspije donijeti pobjede tamo gdje su prije njega bile samo ruševine.'

  • +2
Napoli-Como, 04.10.2024. - Serie A Izvor: Profimedia / Autor: Fabio Sasso / imago sportfotodienst / Profimedia

Na pitanje bi li Conte imao isti utjecaj da je preuzeo Napoli odmah nakon njihovog osvajanja Serie A 2023. godine, Di Canio je odgovorio:

'Ne, to ne bi bilo isto. On uspijeva u okruženjima gdje svi osjećaju krivnju i prisiljeni su ga slijediti kako bi im se oprostile odgovornosti. Napoli je sada savršeno mjesto za njega.

'Imati momčad koja osvoji prvenstvo u veljači, koja se istakne u Europi, a zatim završi deseta u domaćoj ligi? Prije dvanaest mjeseci bilo bi teško kontrolirati igrače koji su se osjećali kao bogovi. Sada, međutim, Conte ima idealne uvjete – on postavlja pravila i nema se s kime usporediti.'

Standings provided by Sofascore

Paolo Di Canio, nekadašnji talijanski nogometaš i trener, poznat je po svojem nogometnom 'vicu', ali i po kontroverzama koje su obilježile njegovu karijeru. Di Canio je tijekom svoje igračke karijere upisao preko 500 nastupa i postigao više od 100 golova, no možda je najviše ostao zapamćen po svom temperamentnom ponašanju na terenu.

Jedan od najpoznatijih trenutaka njegove karijere dogodio se u rujnu 1998., kada je, igrajući za Sheffield Wednesday protiv Arsenala, izgubio živce i odgurnuo suca Paula Alcocka nakon što je dobio crveni karton. Ovaj incident donio mu je 11 utakmica suspenzije i novčanu kaznu od 10.000 funti.

Unatoč tome, Di Canio je dobio novu priliku u siječnju 1999., kada ga je West Ham United doveo za 1,5 milijuna funti. Njihov tadašnji trener, Harry Redknapp, priznao je da preuzima rizik, ali je naglasio kako Di Canio ima talent kakav rijetki posjeduju.

'Može s loptom napraviti stvari o kojima drugi samo sanjaju', rekao je Redknapp. Di Canio je bio zahvalan na toj prilici, istaknuvši: 'Napravio sam grešku i žao mi je. West Ham mi je dao veliku šansu i jako sam sretan.'

Ubrzo je opravdao povjerenje, zabija svoj prvi gol za klub krajem veljače 1999. protiv Blackburn Roversa, a pomogao je West Hamu da sezonu završi na visokom petom mjestu i osigura mjesto u UEFA kupu. Iste sezone proglašen je i najboljim igračem prema OPTA statistikama, a njegov nevjerojatan volej protiv Wimbledona iz ožujka 2000. godine i danas se pamti kao jedan od najljepših golova u povijesti Premiershipa. Taj je gol 2009. godine u anketi gledatelja Sky Sports Newsa proglašen golom desetljeća.

No, jedan od najposebnijih trenutaka njegove karijere nije bio vezan uz spektakularan gol, već uz njegov 'fair play'. U prosincu 2000., tijekom utakmice protiv Evertona, Di Canio je odbio iskoristiti priliku za postizanje gola kada je vidio da je vratar protivničke momčadi, Paul Gerrard, ozlijeđen. Umjesto da zabije, zaustavio je igru i uzeo loptu u ruke, a cijeli Goodison Park ga je nagradio ovacijama. FIFA je njegov potez opisala kao 'poseban čin sportskog duha' te ga nagradila FIFA Fair Play nagradom sljedeće godine.