UEFA ZASAD ŠUTI

Teroristi ubili nogomet: otkazuje se Euro 2016 u Francuskoj?

15.11.2015 u 08:26

  • +31

Jutro nakon terorističkog napada u Parizu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Pascal Rossignol

Bionic
Reading

Stravična tragedija u petak je uzdrmala ne samo Pariz i Francusku, već cijeli svijet koji se pokušava oduprijeti ISIL-ovom terorizmu. Ubijeno je 129 ljudi, a oko 100 osoba još je u kritičnom stanju. Teroristi su svoj cilj ispunili, jer svijet ne spava mirno. Osim toga, zbog ovog terorističkog napada upitno je hoće li se europsko nogometno prvenstvo uopće održati i hoće li mu domaćin biti Francuska

Francuska je sljedeće godine trebala biti domaćin europskom nogometnom prvenstvu, koje bi se prvi put u povijesti igralo u sustavu s 24 reprezentacije koje bi igrale na deset stadiona.

Međutim, snažna detonacija koja je odjeknula tijekom prijateljske utakmice Francuske i Njemačke u blizini Stade de Francea u Saint Denisu, pariškom kvartu, stvorila je neviđeni kaos i unijela strah među sve građane, ne samo Pariza, nego i Francuske, Europe i svijeta.

Naravno, prvi koji su taj strah osjetili bili su gledatelji te utakmice, njih 80.000, koji su zbog cjelokupne situacije bili prisiljeni dio večeri s petka na subotu biti evakuirani i čekati da se situacija oko stadiona koliko - toliko dovede u sigurnosne okvire. Nogometaši su, pak, na stadionu morali i prenoćiti.

'Uplašeni smo, kod igrača se vidjela velika nesigurnost i strah. Odmah su uzimali mobitele kako bi se javili obiteljima i informirali što se dešava u gradu', izjavio je član stručnog stožera 'Elfa' Oliver Bierhoff.

Čelni čovjek francuskog nogometnog saveza (FFF-a) Noël Le Graët otvoreno je spomenuo mogućnost otkazivanja Eura 2016.


'Poduzeli smo velike sigurnosne mjere, ali i pokraj njih teroristi su dokazali da nas u svakom trenutku mogu napasti. I prije smo bili zabrinuti za sigurnost, a što reći nakon ovakvog napada, s tolikim brojem žratava?' uplašeno je pitao prvi čovjek FFF-a.

Iz Uefe na tu temu premještanja EP-a iz Francuske ili mogućeg otkazivanja, nije bilo jasnog odgovora. No ako se prijetnje ISIS-a o novim napadima ostvare, pitamo se tko će biti spreman preuzeti rizik organiziranja takvog natjecanja.

Zasad su iz Uefe tek poslali priopćenje u kojem konstatiraju tugu i zabrinutost zbog terorističkog napada:

'Sve utakmice doigravanja za Euro počet će minutom šutnje, tako želimo iskazati podršku i solidarnost s Francuskom.'