psk_2

skupina f

Turci teškom mukom u sjajnoj utakmici slomili hrabre Gruzijce; pogledajte golove

Bionic
Reading

Nogometaši Turske svladali su Gruziju 3-1 (1-1) u utakmici 1. kola u skupini F Europskog prvenstva, koja je u utorak odigrana na stadionu Borussije Dortmund

Turska je povela u 25. minuti golom Mereta Muldura. U 32. minuti je izjednačio Georges Mikautadze. Pobjedu Turskoj u drugom poluvremenu donijeli su Arda Güler golom u 65. minuti te Kerem Akturkoglu golom za konačnih 3-1 u sedmoj minuti dodatka.

Uvertira ovom dvoboju nije bila nimalo vesela. Kišna oluja koja je prošla iznad Dortmunda, donijela je toliku količinu padalina, da je se voda u slapu slijevala s krova stadiona i zalijevala navijače na dva dijela tribine koji su najbliži travnjaku.

Kad je kiša stala, ozračje su zakuhali naratoborniji među navijačima u oba tabora, koji su se našli vrlo blizu jedni drugima na dva kraja tribina pa su pokušali započeti tučnjavu. Prema snimkama objavljenim na platformi X, sukob nije eskalirao u nešto opasnije zahvaljujući brzoj reakciji zaštitara.

Vatrena atmosfera s tribina ubrzo se pretočila u nogometno sadržajno prvo poluvrijeme, u kojem su turski nogometaši bolje započeli utakmicu protiv debitanata na Europskom prvenstvu. Već u 10. minuti centimetri su djelili Tursku od vodstva. Kaan Ayhan je na povratnu loptu pucao s dvadesetak metara. Gruzijski golman Giorgi Mamardašvili samo je pogledom pratio loptu koja je pogodila vratnicu i prošla usporedno s crtom na drugu stranu te završila u gol-autu.

Gruzijci su odgovorili u 12. minuti i samo zahvaljujući odličnoj reakciji turskog golmana Gunoka, momčad Willyja Sagnola nije uspjela doći do vodstva. Kviča Kvartskelia je pripremio priliku za udarac Anzora Mekvabišvilija s dvadesetak metara po sredini. Na putu prema vratima lopta je pogodila turskog braniča Bardakcija i promijenila smjer, ali se Gunok uspio zaustaviti u kretanju, baciti u drugu stranu i odbiti loptu u korner.

  • +20
Turska - Gruzija, Euro (18.6.2024.) Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

Na novo veliko uzbuđenje čekali smo do 25. minute, kad je nastala euforija na dijelu tribina s turskim navijačima, jer je momčad koju vodi Vincenzo Montella došla do prednosti.

Turska je po lijevoj strani uspjela probiti gruzijsku obranu i ubaciti loptu do Kadioglua koji je ubacio prema sredini, a Dvali glavom izbio. No, samo do ruba kaznenog prostora, gdje se namjestio Mert Muldur i iz voleja snažno i precizno pogodio gonji lijevi kut gruzijskog gola. Još jedan kandidat za najljepši gol prvog kola.

Već u sljedećem napadu Turaka lopta je ponovno završila u gruzijskoj mreži, a među turskim navijačima je nastao delirij. No, radost navijača, strijelca Kenana Yildiza i njegovih suigrača nije dugo trajala. Iz VAR sobe je došla poruka da je strijelac bio u zaleđu, što je argentinski sudac Facundo Tello pokazao visoko podignutom rukom.

Grafički prikaz je pokazao da je Yildiza od gola dijelilo tek nekoliko centimtara, jer je u zaleđu bio za vrh kopačke i to one noge kojom nije postigao gol.

Pet minuta poslije, već otprije pokisli turski navijači doživjeli su još jedan šok. Gruzija je izjednačila. Dugo su Gruzijci pleli mrežu oko turske obrane, a onda se po desnom boku probio Giorgi Kočorašvili i poslao povratno dodavanje na 6-7 metara, gdje je spreman bio Georges Mikautadze i uspio iz prve pogoditi prostor između golmana Gunoka i vratnice za prvi gol Gruzije u povijesti na Europskim prvenstvima.

Mogao je isti igrač u 36. minuti postati prvi na ovom Euru s dva gola, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora bio neprecizan tek toliko da lopta prođe uz vratnicu, ali s krive strane, što se Gruzijaca tiče.

Ni drugo poluvrijeme nije donijelo ništa manje uzbuđenja. I u njemu su Turci bili opasnija momčad. U 47. minuti je Muldur dobio priliku za novi gol, ali nije se onako dobro snašao kao u 25. minuti kod sjajnog prvog gola. Deset minuta poslije zaprijetio je iz slobodnog udarca kapetan Hakan Čalhanoglu, ali je Mamardašvili to lakoćom obranio.

>> više statistike potražite OVDJE.

Gruzijci su čekali svoju priliku iz kontranapada. Jedan takav izveli su u 63. minuti, ali Kvaratskelia nije uspio dobro završiti akciju. I onda je uslijedila strašna kazna na drugoj strani.

Zablistao je Arda Güler. Primio je loptu na desnoj strani, namjestio loptu na lijevu nogu, naciljao i opalio. Lopta je munjevito letjela i završila u maloj mreži uz suprotnu vratnicu. Kompjuter je izračunao da je udaljenost od gola bila 26 metara. Nova kandidatura za najljepši gol u prvom kolu.

Prema poučku iz prvog poluvremena, Gruzija je umalo izjednačila samo nekoliko minuta poslije. Asistent kod prvog gruzijskog gola Kočorašvili probio se u 70. minuti u srce kaznenog prostora krroz tursku obranu, prebacio golmana Gunoka, ali je pogodio gredu.

Turska je blizu trećem pogotku bila u 87. minuti, ali je udarac glavom Yazicija Mamadaršvili uspio obraniti i skrenuti u korner.

>> golove s utakmice Turske i Gruzije pogledajte OVDJE.

Turci su se u sučevom dodatku zatvorili i umalo pogriješili. Gruzija je u tri navrata bila na pragu izjednačenja. U 94. minuti su Kočorašvili i Mikautadze zasmetali jedan drugome i upropastili odličnu priliku. Dvije minute poslije je Kvaratskelia gotovo s 30 metara poslao loptu u kazneni prostor koju nitko nije uspio zahvatiti pa se odbila od vratnice. Natrčao je na nju Davitašvili, a Akaydin glavom spriječio gol Gruzijaca.

Sve su Gruzijci pokušali ne bi li došli do izjednačenja pa su poslali i golmana na posljednji ubačaj iz kuta. No, to je loše završilo za Gruziju, jer su Turci to iskoristili za treći gol, kad je Keem Akturkoglu prošao gotovo cijelom dužinom terena u sprintu i poslao loptu u nebranjenu mrežu za konačnih 3-1 i potvrdu turske pobjede.

TURSKA - GRUZIJA 3-1 (1-1)

  • Dortmund
  • Stadion: BVB Dortmund
  • Sudac: Facundo Tello (Argentina).
  • Strijelci: 1-0 Mert Muldur (25), 1-1 Georges Mikautadze (32), 2-1 Arda Guler (65), 3-1 Kerem Akturkoglu (90+7)
  • Žuti kartoni: Bardakci, Calhanoglu (Turska); Kvirkvelia (Gruzija)
  • TURSKA: Gunok; Muldur (od 85. Čelik), Akaydin, Bardakci, Kadioglu - Ayhan (od 79. Demiral), Čalhanoglu (od 90+2 Ozcan) - Guler (od 79. Yazici), Kokču, Yildiz (od 85. Akturkoglu) - Yilmaz. Izbornik: V. Montella.
  • GRUZIJA: Mamardašvili - Kakabadze, Kvirkvelia (od 85. Zivzivadze), Kašia, Dvali, Citaišvili (od 74. Ločošvili) - Kočorašvili, Mekvabišvili (od 89. Altunašvili), Čakvetadze (od 74. Davitašvili) - Kvaratskelia, Mikautadze. Izbornik: W. Sagnol
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal