psk_2

KRAJ NAGAĐANJIMA

UEFA službeno odlučila što će s Turčinom koji je pokazivao fašistički pozdrav

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2024 14:56
  • Objavljeno 05.07.2024 u 14:56
Bionic
Reading

Turski branič Merih Demiral zgrozio je nogometni svijet nakon što je gol na Euru slavio pozdravom jedne ekstremne desničarske grupe. Iako je Turski nogometni savez prvotno demantirao tu vijest, UEFA je potvrdila kako je zbog toga kažnjen s dvije utakmice suspenzije na europskoj smotri

Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala Eura-a protiv Austrije, potvrdila je Europska nogometna federacija (UEFA).

Njemački mediji su još u četvrtak objavili kako će turski branič pauzirati iduće dvije utakmice, no Turski nogometni savez je priopćio kako vijest o kazni nije istinita jer UEFA još nije okončala istragu. Turska žalba očito nije urodila plodom i u petak je stigla i službena potvrda o kazni.

  • +28
Austrija - Turska, Euro (2.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Demiral je kažnjen zbog 'povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja', zatim 'korištenja sportske priredbe za manifestacije nesportskog karaktera', te 'narušavanja sporta,' navodi se u UEFA-inom priopćenju.

Turski branič, koji je zabio oba gola Austriji, pobjedu je proslavio 'vučjim pozdravom', odnosno simbolom Sivih vukova, pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost 'turske rase'.

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad Sivih vukova u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.

'Simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima,' rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u objavi na Twitteru.

Demiral i turski savez su njegovu gestu branili kao normalan izraz patriotskog ponosa. Demiral će moći ponovo igrati tek ako Turska izbori plasman u finale.

Cup tree provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal