psk_2

ČEKA NAS ITALIJA

Vatreni više ne ovise sami o sebi; evo raspleta koji ih i dalje vodi u osminu finala

  • Lu.K.
  • Zadnja izmjena 20.06.2024 06:44
  • Objavljeno 20.06.2024 u 06:44
Bionic
Reading

Hrvatska je i nakon druge utakmice na europskoj smotri u Njemačkoj bez pobjede. Nakon 0:3 sa Španjolskom i 2:2 s Albanijom, jednostavno mora pobijediti Italiju u posljednjem kolu grupne faze. Međutim, čak niti s tom pobjedom nije sigurna...

Hrvatska nakon prve dvije utakmice na Euru ima samo jedan bod. Vatreni su izgubili od Španjolske na otvaranu (0:3), a onda uzeli 'samo' bod u utakmici s Albanijom (2:2) te sada čekaju utakmicu između Španjolske i Italije te se pripremaju za posljednju šansu, protiv europskih prvaka.

Hrvatska trenutno ima dva boda manje od Italije i Španjolske uz utakmicu više, a ovako izgleda računica koja bi je odvela do osmine finala, tog unaprijed zacrtanog cilja na turniru. Ne bi bilo zgorega podsjetiti da Vatreni pod vodstvom Zlatka Dalića još nikada nisu ispali u grupnoj fazi na europskim ili svjetskim prvenstvima.

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Hrvatskoj protiv Italije u ponedjeljak igra samo pobjeda; u tom slučaju imala bi četiri boda i osigurala bi drugo mjesto pod uvjetom da ni Italija ni Albanija ne pobijede Španjolsku. U slučaju da, recimo, Italija pobijedi Španjolsku pa Španjolska Albaniju, Hrvatska bi bila treća s četiri boda i to bi joj, ovisno o raspletu događaja, gotovo sigurno osiguralo prolaz među najboljim trećeplasiranim reprezentacijama.

Daleko najgori scenarij dogodio bi se u slučaju da Albanija pobijedi Španjolsku, a sutra Španjolska i Italija odigraju bez pobjednika. Tada bi sve četiri reprezentacije imale po četiri boda, a Hrvatska bi zbog 0:3 iz prve utakmice gotovo sigurno pala na posljednje mjesto.

Postoji još jedan element; u slučaju sutrašnje pobjede Italije nad Španjolskom, Azzurri bi osigurali osminu finala i prvo mjesto te ne bi imali puno motiva u utakmici protiv Hrvatske. Čak i pobjeda Španjolske ne bi bila kraj svijeta, budući da bi tada Vatreni, pod uvjetom da Španjolska pobijedi Albaniju, slavljem u trećoj utakmici osigurali prolaz. Za Hrvatsku bi najgori ishod sutrašnje utakmice bio remi.

Drugim riječima, pobjeda protiv Italije je imperativ, a sve ostalo je viša sila...

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal