ZBOG RASIZMA

Vinicius Jr. izjavom uzdrmao nogometni svijet: Španjolskoj bi oduzeo SP

04.09.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Igrač Real Madrida i brazilske reprezentacije Vinicius Junior izazvao je veliku pažnju svojim intervjuom za CNN, u kojem je oštro kritizirao Španjolsku, zemlju u kojoj živi već šest godina.

Vinicius je izrazio mišljenje da bi Španjolskoj trebalo oduzeti domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine ako ne uspije riješiti problem rasizma.

Podsjećamo, Svjetsko prvenstvo 2030. godine planira se održati u Portugalu, Španjolskoj i Maroku, ali Vinicius smatra da Španjolska zaslužuje kaznu ako do tada ne pokaže napredak u borbi protiv rasizma.

'Ako se problem rasizma u Španjolskoj ne riješi do 2030. godine, treba joj oduzeti domaćinstvo', izjavio je Vinicius, izazvavši buru reakcija.

Vinicius je dodao kako se nada da će Španjolska evoluirati i shvatiti koliko je ozbiljno vrijeđati nekoga zbog boje kože.

'Još ima puno vremena do 2030. godine da Španjolska napravi taj korak naprijed. Ako to ne uspije, mislim da bi domaćin Svjetskog prvenstva trebao biti promijenjen. Kako nogometaši mogu igrati u zemlji u kojoj se ne osjećaju ugodno i sigurno, već ugroženo zbog rasista?' upitao je Vinicius.

Također je naglasio da mu je cilj pomoći u borbi protiv rasizma, napominjući da većina Španjolaca nisu rasisti, ali da mala skupina ljudi kvari imidž cijele zemlje.

'Volim Španjolsku, ovdje imam najbolje uvjete za život sa svojom obitelji, ali rasizam moramo iskorijeniti upravo ovdje', dodao je.

  • +14
Real Madrid - Betis, španjolska liga, 1.9.2024. Izvor: EPA / Autor: Borja Sanchez-Trillo

Njegove izjave izazvale su podijeljene reakcije. Kao i često u sličnim slučajevima, komentari su se kretali od podrške do oštrih kritika. Neki smatraju da Vinicius svojim ponašanjem izaziva negativne reakcije i da problem rasizma u ovom slučaju možda nije toliko izražen koliko on tvrdi.

Vinicius je trenutno jedan od najomraženijih igrača u Španjolskoj, često trpeći uvrede, ne samo na rasnoj osnovi, nego i zbog svog ponašanja na terenu, u prvom redu zbog simuliranja, gestikuliranja i načina na koji proslavlja golove, a što protivnički igrači i navijači doživljavaju kao provokacije. 

Standings provided by Sofascore