NBA FINALE

Warriorsi na korak do titule, ali na putu im stoji LeBron James!

16.06.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Malo po malo još jedna iznimno uzbudljiva NBA sezona je stigla gotovo do samoga kraja. Golden State Warriorsi će večeras u neprijateljski nastrojenoj Quicken Loans Areni pokušati iskoristiti prvu meč loptu i podignuti svoj prvi trofej Larryja O'Briena od 1975. godine, ali nešto će se tu morati pitati društvo iz Ohija koje itekako može žaliti što nije do finala stiglo u punom sastavu. Usprkos silnim problemima s ozljedama Cavaliersi su itekako namučili ekipu Stevea Kerra, posebice u prve tri utakmice, no u četvrtoj glavni strateg Warriorsa radi hrabar potez kojim je vjerojatno odlučio cijelu seriju.

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Pri zaostatku od 1-2 trener Steve Kerr je u petorku ubacio Andrea Iguodalu umjesto Andrewa Boguta kako bi podigao ritam i iskoristio činjenicu da ima mnogo dublji i odmorniji roster, a koliko mu se taj potez isplatio potvrđuju dvije pobjede s kombinirano 34 poena razlike.

'Cijele sezone se borimo. Stavili smo se u poziciju da u sljedećoj utakmici imamo priliku okončati stvari. Imamo potrebno samopouzdanje', kaže Stephen Curry (u finalu: 26,2 poena, 5,0 skokova, 6,0 dodavanja).

MVP regularnog dijela je u noći sa nedjelje na ponedjeljak odigrao maestralnu utakmicu u kojoj je sa 37 poena (13/23, trica 7/13), sedam skokova i četiri asistencije predvodio svoju momčad do 104:91 pobjede.

'Ovi šutevi nešto će značiti samo ako osvojimo naslov. Pamte se samo trenuci onih igrača koji drže trofej u rukama', dodao je Curry.

Koliko je dvoboj bio zanimljiv svjedoči 20 izmjena vodstva i još deset izjednačenja, no još jednom je ključna bila sama završnica. U zadnjih pet minuta Warriorsi su nadjačali Cavse s 19:7 čime su samo dodatno potvrdili kako u ovom trenutku imaju odmorniji i raznovsniji igrački kadar. Posebno se u posljednjoj dionici istakao Curry koji je ubacio 17 poena od kojih je nekoliko bilo zaista spektakularno.

'Iskreno, nismo mogli previše učiniti. Pogodio je neke fantastične šuteve', priznao je trener David Blatt.

Nakon utakmice mnogo se pričalo o njegovoj odluci da se već nakon pet minuta gotovo u potpunosti odrekne usluge Timofeja Mozgova (ukupno 9 minuta na terenu), koji je na vrlo visokoj razini odradio cijelu seriju uključujući partiju karijere (28 poena) samo nekoliko dana ranije.

'To nije izraz nepoštovanja. To je bio naš plan za ovaj susret, a Mozgov radi odličan posao i vratit će se. Neće izgubiti glavu, a jesam li ja pogriješio? Kao trener moram donositi odluke, a mislio sam da nam je najbolja šansa za pobjedu upravo ono kako smo igrali', komentirao je trener Blatt.

Koliko god se preuranjenim, odnosno pogrešnim, činilo odustajanje od tradicionalne igre s dva visoka koja je većinu serije funkcionirala vrlo dobro, može se razumijeti Blatta budući da mu je momčad već nakon pet minuta igre gubila 8:2. Warriorsi su udvajali Mozgova što je u kombinaciji s manjkom šuterskih opcija u redovima Cavsa začepilo njihov napad pa je trener Blatt morao posegnuti za niskom petorkom ranije nego što je planirao/želio iako je i sam odmah bio svjestan da taj potez ide na ruku Warriorsima.

'Čim su počeli igrati sa niskom postavom pomislio sam kako bi ovo mogla biti Stephova večer. Imao je dosta prostora i preuzeo je utakmicu u svoje ruke. Bio je fantastičan', detektirao je trener Kerr čija je momčad iz igre pogodila 48 posto pokušaja (Cavsi 39,5 %) uključujući 12 od 26 trica (Cavsi 12-35).


Usprkos svemu momci iz Clevelanda su se poprilično dobro držali u većem dijelu utakmice. Na poluvrijeme su otišli sa samo košem zaostatka (51:50), a tko zna kako bi sve završilo da Warriorsi praktički iz ničega nisu stvorili +6 uoči završnih 12 minuta. Još jednom fenomenalni LeBron James vraća Cavse u igru, no na njegovu nesreću sada se već u potpunosti na drugoj strani razigrao Curry koji je u zadnje tri minute ubacio dvije trice i praktički riješio pitanje pobjednika.

'Najbolji sam igrač svijeta i dalje vjerujem u naslov prvaka', rekao je James nakon što je upisao 40 poena (15/34), 14 skokova i 11 asistencija.

'Znam da nosim veliki teret, ali tako je kako je. Imamo dovoljno kvalitete za preokret i pobjedu. Obranimo svoj parket u šestoj utakmici i vratimo se na teren Golden Statea. Pobijedimo li kod kuće, što sigurno možemo, izborit ćemo majstoricu. Zadovoljan sam obranom na Curryju, svaki put smo mu otežali šut, ali treba skinuti kapu najboljem šuteru lige.'

Količinu tereta koju James nosi u ovoj seriji teško da bi itko drugi izdržao. U finalu je na prosjeku od 36,6 poena, 12,5 skokova i 8,8 dodavanja što su brojke koje nitko nikada nije bilježio, barem ne u ovoj fazi sezone, stoga ne čudi pretpostavka da će postati tek drugi igrač u povijesti (Jerry West 1969. godine.) s trofejem MVP-a finala iako (vjerojatno) dolazi iz gubitničke momčadi.

'LeBron je bio sjajan, a ni to nije dovoljno kako bi se opisala njegova igra tijekom cijele serije. S obzirom na okolnosti, daje nam sve što nam trenera, a ono što on radi ne viđa se svaki dan. Treba mu skinuti kapu', hvali svoju "zlatnu koku" trener Blatt.

Prvi ubačaj Cavsa iz prošle utakmice je jedini u cijelom prvom poluvremenu kojeg James nije postigao ili asistirao, a sličan trend nastavio se i u nastavku, posebice se to odnosi na samu završnicu u kojoj je najbolji igrač današnjice imao prste u deset od zadnjih 11 ubačaja svoje momčadi. Kroz pet utakmica James je upisao 44 asistencije uz samo 15 izgubljenih lopti što dovoljno govori o kvaliteti njegovih razigravačkih sposobnosti.

Čisto za usporedbu možemo istaknuti kako su njegovi suigrači upisali tek 37 asistencija naspram 42 izgubljene lopte. Iako to zvuči pomalo blesavo, Warriorsi na neki način puštaju Jamesa, odnosno više se usredotočuju na ostale igrače što sugerira kako su svjesni da će James imati ogroman utjecaj na samu utakmicu bez obzira kako ga branili. Jedini čovjek koji se pokazao imalo sposobnim čuvati Jamesa je Iguodala koji je u finalu možda i najbolji igrač Warriorsa gledajući učinak na oba kraja terena.

Kada je Iggy na parketu James iz igre gađa skromnih 37,6 posto (44/117), a njegovu važnost možda još bolje oslikava +46 razlika poena Warriorsa kada je na parketu, odnosno -13 kada odmara.

'James ima mnogo loptu u svojim rukama. Ne smijemo postati obeshrabreni ukoliko pogodi šutove. Moramo se držati plana. Tijekom 48 minuta nadamo se da ćemo ga izmoriti i otežati mu stvari', istaknuo je Curry.

Za očekivati je da će James i večeras briljirati, ali definitivno će trebati pomoć suigrača kako bi produžio nadu o prekidu 51-godišnjeg posta bez trofeja u Clevelandu. Cavsima treba skinuti kapu na svemu učinjenom ove sezone, kao i na pokušaju nadigravanja u prošloj utakmici, no u toj košarci su ipak autsajderi. Čini se da Warriorsi imaju seriju točno gdje su je i željeli. Podigli su ritam iz onog blata u kojem je bio kroz prve tri utakmice, natjerali protivnika na nadigravanje i došli na korak do toliko željenog naslova prvaka.

Cavsi se mogu pokušati vratiti postavi s dva visoka, ali su igru tu Warriorsi pročitali stoga se izglednijim čini kako će se još jednom upustiti u revolveraški obračun u kojem će ovoga puta imati podršku publike. Inače, za Cavse ne zvuči previše dobro podatak kako je u 12 od 14 slučajeva momčad koja je dobila utakmicu broj pet, nakon što je serija prethodno bila izjednačena na 2-2, na kraju podigla pobjednički pehar.