podijeljen je

Za koga će navijati Olić u sudaru Bayerna i prvaka Hrvatske: Volim Dinamo, ali...

15.09.2024 u 21:13

Bionic
Reading

Bivši napadač Vatrenih i Dinama, ali i Bayerna, aktualni izbornik U21 reprezentacije Hrvatske Ivica Olić dao je interbju za službene stranice bavarskog giganta. Ola u njemu govori o snagama i slabostima Dinama te otkriva koje igrače treba pratiti na Allianz Areni

Prvi veliki san Ivice Olića bio je nositi dres Dinama Zagreb

'Tada su u Hrvatskoj postojale samo dvije opcije: ili si bio navijač Dinama ili si navijao za Hajduk", kaže Olić, koji je bio navijač Dinama. Dinamo je i danas najuspješniji nogometni klub u Hrvatskoj, osvojivši 18 od posljednjih 19 domaćih prvenstvenih naslova od 2006. godine. Osvojili su samo jedan u pet godina prije toga, a Olić je bio dio te momčadi: "To je bila jedina godina u kojoj sam igrao za Dinamo Zagreb.'

Njegov se san ostvario kada je kao najbolji strijelac prešao u Dinamo iz tadašnjih prvaka NK Zagreba, lokalnog rivala. Bio je to prvi put da je neki klub osim Hajduka ili Dinama osvojio naslov otkako je osnovana hrvatska liga.

'To je bio nevjerojatan osjećaj, i danas se toga sjećam, prisjeća se Olić.

  • +31
Dinamo - Hajduk, (13.9.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Bayern je favorit

Kad Dinamo igra protiv Bayerna u Ligi prvaka, uloge su jasno definirane.

'Sve osim tri boda za Bayern bilo bi ogromno iznenađenje', smatra Olić. Kad je igrao za Dinamo, sezona bez osvojenog naslova bila je izgubljena sezona:

'Slično kao i u Bayernu.'

Četrdesetpetogodišnji Olić igrao je za Bayern od 2009. do 2012. godine, postigavši 13 golova u 55 utakmica, uključujući legendarne trenutke poput gola u zadnjoj minuti protiv Manchester Uniteda u četvrtfinalu ili hat-trick protiv Olympique Lyona u polufinalu. U sezoni 2009./10. bio je drugi najbolji strijelac Lige prvaka sa sedam golova, odmah iza Lionela Messija, te je te godine s Bayernom osvojio dvostruku krunu.

'Prije ždrijeba sam se nadao da će Dinamo igrati protiv Bayerna. Sada je to prva utakmica u Ligi prvaka – naravno da moram biti tamo kad se moja dva bivša kluba suoče'. kaže Olić, koji je podijeljen:

'Volim Dinamo, ali moj najbolji period bio je u Bayernu. Mislim da će Dinamo odigrati dobru utakmicu, borit će se. Ali svjesni su da je Bayern veliki favorit.'

Dinamo – zlatni standard u Hrvatskoj

Dinamo je dodegnuo poseban status u Hrvatskoj:

'Razlika u kvaliteti unutar lige je ogromna', kaže Olić, koji trenira hrvatsku U-21 reprezentaciju nakon godina provedenih u stožeru seniorske reprezentacije. Prošle su sezone završili osam bodova ispred drugoplasirane HNK Rijeke. Ni Rijeka ni Hajduk Split nisu se uspjeli kvalificirati za europska natjecanja.

'Dinamo je sila, pogotovo kod kuće pred bučnim navijačima. Pobijedili su Tottenham Hotspur i Atalantu Bergamo u Zagrebu. Njihovi navijači mogu im pomoći u ostvarivanju velikih pobjeda.'

No, prednost za Bayern je činjenica da će se utakmica protiv hrvatskog rekordera igrati na Allianz Areni. Bavarci su posljednjih godina odigrali jednu utakmicu na zagrebačkom stadionu Maksimir, pobijedivši Dinamo 2:0 u gostima i 5:0 kod kuće 2015. godine. Bayern je bio zadržan na 0:0 na Maksimiru u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova 1962./63., prije nego što su izgubili 4:1 u Munchenu. Dinamo je u finalu izgubio 2:0 od Valencije, podsjećaju Bavarci na svojim stranicama.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Olić smatra da bi važni grači Dinama poput Martina Baturine (21) ili Petra Sučića (20) uskoro mogli preći u još veće klubove.

'Za Dinamo je uvijek ključno pronalaziti nove talente i stvarati dobru ravnotežu između njih i iskusnih igrača.'

Primjer takvog igrača je napadač Bruno Petković (29), koji je upisao 41 nastup za Hrvatsku i bio Dinamov najbolji strijelac prošle sezone s 11 golova.

No, domaći suparnici postaju sve jači. Klubovi poput Rijeke i Osijeka imaju velike sponzore. Vremena kada su Dinamo i Hajduk bili jedini izbori za mlade nogometaše možda se bliže kraju, zaključio je bavarski klub na kraju teksta.