nešto neviđeno

Kontroverza na Euru promijenila pravilo; evo što će se sada suditi kao ruka

23.09.2024 u 16:37

Bionic
Reading

UEFA je donijela novu smjernicu koja će promijeniti način na koji se dosuđuju kazneni udarci u situacijama igranja rukom, a sve to nakon kontroverzne odluke na Europskom prvenstvu u utakmici između Njemačke i Španjolske

UEFA-ini suci ubuduće će dosuđivati kaznene udarce u situacijama poput one koja se dogodila na četvrtfinalnoj utakmici Europskog prvenstva između Njemačke i Španjolske (1:1). Naime, engleski sudac Anthony Taylor nije dosudio jedanaesterac za Njemačku nakon što je lopta pogodila ruku španjolskog braniča Marca Cucurelle, što je izazvalo nezadovoljstvo njemačke strane.

Španjolska je na kraju slavila golom Mikela Merina iz 119. minute, no njemačka reprezentacija je oštro kritizirala Taylorovu odluku.

U situaciji kada je Jamal Musiala uputio udarac prema golu, lopta je pogodila Cucurellinu ruku, no tadašnji protokoli nisu predviđali dosuđivanje penala. VAR soba se nije uključila, a suci su smatrali kako nije bilo osnove za kazneni udarac.

UEFA je odlučila da će se slični slučajevi ubuduće drugačije tretirati – u korist napadačke momčadi.

'Prema novim UEFA-inim smjernicama, kontakt lopte i ruke, koji sprječava udarac prema golu, trebao bi se strože sankcionirati. Iznimka je ako je ruka preblizu tijela ili u kontaktu s njim. Tu je trebalo dosuditi penal', navedeno je u dokumentu koji su dobili svi europski suci.

Mnogi smatraju da će sada biti još teže procijeniti što je penal, a što nije, te da će i sami suci vjerojatno biti zbunjeni nakon nove UEFA-ine smjernice.