nastavak kvalifikacija

Zbog ovog detalja odmah se mora upaliti zvono za uzbunu; je li Zlatko Dalić ovoga svjestan?

25.03.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Iako su i izbornik Zlatko Dalić i igrači odmah poslije izvlačenja suparnika u kvalifikacijama za Euro 2020. najavljivali da to neće biti jednostavno, sada smo i dobili potvrdu njihovih riječi. U utakmici s Azerbajdžanom u Zagrebu spasio nas je Kramarić golom u 79. minuti, a onda je stigao i nedjeljni poraz 1:2 od Mađarske u Budimpešti

Iza Hrvatske dva su kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Odrađena su s polovičnim uspjehom, domaćom pobjedom i gostujućim porazom, tako da praktički ništa nije propušteno.

Međutim, kako su detektirali i izbornik Dalić i igrači, pristup i izvedba nisu bili na nivou svjetskih viceprvaka. I to je najveći problem, jer bez obzira koliko privukli simpatija na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, sada se od igrača očekuje da budu na istom nivou. Tim prije što je baš izbornik Dalić najavljivao kako bi ova reprezentacija mogla do velikog rezultata i na tom Euru.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020., Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ali da bi do njega došla, prvo mora proći 'sito i rešeto' Bakua, Bratislave i Cardiffa. Budimpeštu nismo preživjeli.

No situacija još uvijek nije ni nepovoljna. Hrvatska ima sve u svojim rukama, samo je bitno da 'preživi' lipanjski ogled s Walesom (8. lipnja), odnosno da pobijedi Balea, Ramseyja i ostatak Giggsove momčadi.

Naime, poznato je da Hrvatska u lipnju, kada igračima završava naporna sezona i jedva čekaju otići na godišnji odmor s obitelji, ima dosta problema. Podsjetimo, u posljednje tri kvalifikacijske utakmice u tom mjesecu naši su reprezentativci dva puta poraženi i jednom upisali remi. To je svakako detalj zbog kojeg se mora oglasiti zvono za uzbunu...

Na Islandu (op.a., izbornik je bio Ante Čačić) 2017. bilo je 1:0 za domaćine. Dvije godine ranije, u Splitu, u dvoboju bez gledatelja (izbornik je bio Niko Kovač) protiv Italije bilo je 1:1, a 2013. godine Hrvatska je pod vodstvom Igora Štimca izgubila u Zagrebu od Škotske 0:1. U preostalih deset lipanjskih kvalifikacijskih utakmica upisala je šest pobjeda, tri remija i poraz.

Vjerujemo da će Dalić iz ovih propusta izvući poučke, jer igrači su na kraju sezone željni odmora i sigurno jedva čekaju spakirati stvari. Na svu sreću, on još nije vodio takve kvalifikacijske utakmice u tom periodu, ali se sjećamo lipanjskih izdanja iz Rusije.

Hrvatskoj će taj ogled protiv Walesa u Osijeku biti jedini lipanjski, a ostatak kvalifikacija nastavlja u jesen. S time da od pet utakmica u tom dijelu kvalifikacija u tri gostuje, a u dvije smo domaćini. Uostalom, nakon riječi kapetana Luke Modrića, koje je iznio u Budimpešti, sve je jasno:

'Moramo se probuditi. Pod hitno... Protiv Azerbajdžana je došlo upozorenje, ali smo se provukli i pobijedili. A ovaj poraz definitivno je šok. Zaboravite sve što je bilo, sada su svi nabrijani na nas, idu maksimalno... Mi se moramo fokusirati na ono što nas čeka u ovoj grupi, a ne živjeti na staroj slavi sa Svjetskog prvenstva u Rusiji', poručio je Modrić.

Pitanje je samo hoće li njegove riječi doprijeti do svih igrača... Naravno, svi vjeruju kako će se Hrvatska već u lipnju vratiti u rutinu, odnosno da će s tri boda ponovno ostati u konkurenciji za prvo mjesto skupine E.

Podsjetimo, iz svake skupine po dvije prvoplasirane momčadi odlaze na kontinentalnu završnicu. A što je jednako utješno - na kladionicama Hrvatska i dalje slovi kao prvi favorit skupine.

Raspored Hrvatske do kraja kvalifikacija

  • 8. lipnja Hrvatska - Wales
  • 6. rujna Slovačka - Hrvatska
  • 9. rujna Azerbajdžan - Hrvatska
  • 10. listopada Hrvatska - Mađarska
  • 13. listopada Wales - Hrvatska
  • 16. studenog Hrvatska - Slovačka