UPOZORENJE

Ako je vani 30, u autu će vam za pola sata biti 46

13.07.2016 u 18:43

Bionic
Reading

Osim ako tijekom ljeta sjedate u već rashlađeni automobil sigurno znate kako paklena može biti unutrašnjost vašeg limenog ljubimca. Visoke temperature, odnosno nagle razlike u temperaturama mogu biti izuzetno opasne po zdravlje ljudi ili kućnih ljubimaca, a upravo na ovaj problem odlučili su upozoriti u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba

Unutarnja temperatura automobila ili nekog drugog vozila ostavljenog na direktnom suncu tijekom ljetnih mjeseci može se popeti na vrtoglavih i po život opasnih 70 stupnjeva Celzijusa.

Govorimo o najekstremnijim situacijama u kojima temperatura zraka u hladu dodirne granicu od 40 Celzijusa. No ni niže temperature zraka nisu zanemarive, odnosno potencijalno opasne za vas i ljubimce.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba na svojoj stranici na Facebooku objavila je grafiku koja pokazuje koliko se tijekom određenog razdoblja penje unutarnja temperatura vozila. Kao što ćete vidjeti, relativno normalna temperatura zraka od 30 stupnjeva Celzijusa za pola sada automobila na suncu rezultira unutarnjom temperaturom u vozilu koja će se popeti na po život opasnih 46 stupnjeva.

Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u automobilima!

Posted by Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba on Tuesday, July 12, 2016