TEHNO SAVJETI

Ako koristite Microsoft račun, ove trikove jednostavno morate znati

26.01.2021 u 09:04

Bionic
Reading

Microsoft račun obuhvaća sve Microsoftove digitalne usluge uključujući registraciju računala, rada sa softverom i opcionalnu sinkronizaciju mobilnog uređaja

Vaš Microsoft račun objedinjuje sve vaše Microsoft usluge na jednom mjestu. Pomoću njega se možete prijaviti u Microsoftovim aplikacijama, web uslugama i uređajima koji koriste Windows 10, objašnjava Makeuseof.

Proći ćemo kroz nekoliko osnovnih i manje poznatih značajki Microsoft računa.

Kako kreirati Microsoft račun?

Na izboru su vam dvije relativno lake metode. Prva uključuje vašu email adresu, odnosno odlazak na glavnu stranicu za Microsoft račune i klik na tipku Create a Microsoft Account. Nakon toga upišite email adresu i možete započeti izradu vašeg Microsoft računa.

Druga je prijava na Microsoftov email servis. Za prijavu možete koristiti bilo koju domenu pod Microsoftom (@hotmail.com, @outlook.com, @live.com i tako dalje). Nakon toga ćete se pomoću te adrese moći prijaviti na vaš Microsoft račun i koristiti ju za druge Microsoftove usluge.

Kako mijenjati, dodati ili maknuti email adresu ili telefonski broj iz Microsoft računa?

Svaki Microsoft račun podržava do deset email adresa i tri telefonska broja. Njihova imena su 'aliasi' i svi koriste iste kontakte, online pohranu, pretplate i - lozinku. Na Microsoft račun se možete prijaviti bilo kojim od njih. Ako želite mijenjati, micati ili dodati aliase, prvo ćete se morati prijaviti na Microsoft račun i kliknuti na Your Info. Nakon toga kliknite na Manage how you sign in to Microsoft kako biste odredili način na koji se prijavljujete na račun.

S obzirom da mijenjate vrlo važne informacije, Microsoft će vas tražiti da potvrdite lozinku i identitet pomoću koda. Nakon što upišete kod, dobit ćete pristup računu. Tamo kliknite na dodavanje emaila, telefonskog broja ili brisanje emaila ili telefonskog broja.

Kako dodati uređaj?

Dodavanje uređaja u Microsoft račun moguće je odraditi na nekoliko načina, no metode se razlikuju zavisno o samom uređaju. Periferije za Surface i Xbox se mogu dodati klikom na tipku 'Devices' u gornjem desnom dijelu stranice i klikom na 'Don't see your device?'. Nakon toga samo slijedite uputstva.

Ako želite prijaviti Xbox ili Windows 10 prijavite se na Microsoft račun putem samog uređaja. Ako ste vlasnik Windowsa 10, sve što trebate napraviti je prijaviti se na Microsoft dućan.

Vlasnici iPhonea morat će preuzeti Microsoft Edge i nakon toga se putem njega prijaviti na račun.

Vlasnici Androida će morati preuzeti Microsoft Edge, Microsoft Launcher ili Your Phone Companion iz Google Playja i u njima se prijaviti na Microsoft račun.

Kako pronaći vaš izgubljeni Microsoft račun?

Ako ste zaboravili email adresu i web stranica vam tijekom prijave ispisuje poruku 'That Microsoft account does not exist' (taj Microsoft račun ne postoji), postoji nekoliko stvari koje možete napraviti. Vaš Microsoft račun vezan je uz vaše sigurnosne informacije, što znači da unutar Microsoft Recovera možete upisati alternativnu email adresu ili telefonski broj, zatražiti sigurnosni kod i nakon toga se prijaviti. U zadnjem ćete koraku vidjeti opciju za prijavu - birajte račun koji tražite i nakon toga obavezno upišite novu lozinku.

Pronađite Microsoft račun unutar usluge ili proizvoda koje koristite

Ako niste unijeli ili nemate pristup sigurnosnim informacijama, uvijek možete pronaći korisničko ime Microsoft račuan unutar drugih Microsoft proizvoda i usluga. U Windows 10 možete, recimo, otići u Start > Settings > Accounts i tamo vidjeti koja su korisnička imena vezana sa vašim profilom.

Kako opet otvoriti zatvoreni Microsoft račun?

Nakon što ste zatvorili Microsoft račun imat ćete razdoblje od 60 dana tijekom kojeg ga možete opet otvoriti. Nakon što to područje istekne, Microsoft račun će biti trajno izbrisan. Ukoliko želite 'spasiti' Microsoft račun, odite na Microsoftovu web stranicu i prijavite se, nakon čega ćete dobiti sigurnosni kod.

Upisom koda Microsoft račun će se opet otvoriti. Sve vaše pretplate, profili i sadržaj koji ste imali prije zatvaranja računa bit će opet dostupan.