PROLJEĆE JE...

Aplikacije za vrtlare početnike i one malo iskusnije

11.04.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Proljeće obično potakne ljude da izađu van i uživaju na suncu i svježem zraku. Neki će se možda i okušati u vrtlarenju

Kažu da je vrtlarenje izvrstan način za oslobađanje od stresa. S prvim zrakama proljetnog sunca, mnogi će tako posegnuti za vrtlarskim alatom i svoje dvorište ili barem balkon pokušati pretvoriti u privatnu oazu.

No nemaju svi talent za uzgajanje bilja i potrebna im je mala pomoć.

Na internetu se može naći pregršt savjeta i uputa kako odabrati bilje i uzgojiti ga. Mi smo za vas odabrali nekoliko web stranica i aplikacija koje bi vam mogle pomoći da započnete sa svojim 'rajskim vrtom'.

Into Gardens

Gardens je aplikacija za iPhone koja obuhvaća korisne video savjete stručnjaka, fotografije i informacije o pojedinim zadaćama koje je potrebno obaviti u vrtu, ali i biljkama koje se mogu pronaći u svakom vrtu.

Uz to, omogućava i fotografiranje biljaka te stvaranje vlastitog 'biljnog dnevnika'.

Gardening Guide

Oni koji žele na nešto znanstveniji način pristupiti sadnji povrća mogu upotrijebiti aplikaciju Gardening Guide (za iPhone) koja donosi sve savjete o tome kako uzgojiti organsko povrće, informacije o različitim vrstama i sortama povrća, ali i dodatne informacije o različitim tehnikama koje se mogu koristiti prilikom uzgoja voća i povrća.

Fruit Garden

Oni koji se žele posvetiti uzgoju samo voća, mogu zaviriti u aplikaciju Fruit Garden (za iPhone) i pročitati sve što ih zanima o voću: od toga kako pripremiti zemlju prije sadnje ili sijanja pa do različitih faza u rastu i dozrijevanju.

Uključuje kalendar radova u voćnjaku te kalendar berbe.

Garden Plants Growing Guide

Aplikacija namijenjena korisnicima Androida okuplja informacije o 75 najpopularnijih vrsta cvijeća, povrća i začinskog bilja. Osim stručnih i uvriježenih imena, aplikacija sadrži i informacije o vitaminima i mineralima koje pojedino povrće sadrži, kao i o različitim sortama povrća. Uključuje i informacije o tome kada sijati i saditi te kada obirati biljke.

Sprout it

Web stranica Sprout it sadržava veliku bazu podataka voća, povrća i začinskog bilja. Tako ćete pronaći ponešto o svakoj biljci i njenoj uporabi, ali i dobiti detaljne upute kako ju uzgojiti. Svaka biljka rangirana je po težini uzgoja, mjestu uzgoja, ali i zahtjevima koje ima kako bi uspješno izrasla.

Izvrsno mjesto za informiranje prije same kupovine sadnica ili sjemena.

Smart Herb Garden

Za one koji nisu toliko vični vrtlarstvu, a ipak žele uzgojiti svježe začinsko bilje ili cvijeće, estonska tvrtka Click and Grow osmislila je pametan vrt.

Dovoljno je u rezervoar natočiti litru vode, ubaciti baterije, postaviti vrt na osunčano mjesto i pričekati. Pametan vrt sam će se pobrinuti da biljke narastu.

Trenutno nude 13 različitih vrsta biljaka, a zajedno s vrtom mogu se kupiti na stranicama Click and Growa po cijeni od 79 dolara (460 kuna). U originalnom paketu dolazi jedna kutijica sjemena, a svaka sljedeća koštat će vas dodatnih 20 dolara (116 kuna).

Christmas myRose

Ukoliko vam ni sve aplikacije i savjeti ne pomognu, uvijek se možete okrenuti virtualnom cvijeću.

Aplikacija Christmas myRose (za Android) nudi vam mogućnost da uzgojite virtualni cvijet na zaslonu svog pametnog telefona. Biljku ipak treba svaki dan 'zaliti', no ako zaboravite, aplikacija će vas podsjetiti na to.

Početnici bi možda mogli prvo vježbati na virtualnom cvijetu, prije no što se upuste u avanturu stvaranja vlastitog vrta.