TEHNO PREMIJERA

Apple lansirao novi iPad mini s AI značajkama

16.10.2024 u 10:20

Bionic
Reading

Američki proizvođač naoružao je novi minijaturni tablet hardverom nužnim za pokretanjem Apple Intelligencea, a koji bi trebao uskoro doći na prve uređaje

Apple je u utorak 15. listopada službeno lansirao svoju novu generaciju iPada mini prepunu AI značajki, uključujući alate za pisanje i poboljšanu pomoćnicu Siri. Novi iPad mini pokreće Appleov A17 Pro čip, a koristi se u modelima iPhone 15 Pro i Pro Max.

Sa šesterojezgrenom središnjom procesorskom jedinicom, A17 Pro bi povećao performanse CPU-a za 30 posto u usporedbi s trenutnom generacijom iPada mini i ključan je za pokretanje Apple Intelligencea, Appleovog AI softvera.

Apple je rekao da će ovaj mjesec uvesti prvi skup AI značajki u američkoj verziji engleskog jezika ažuriranjem softvera s iPadOS 18.1.

Značajke će biti dostupne za iPad s A17 Pro ili M1 čipovima i kasnijim generacijama, rekao je Apple, dodajući da će u sljedećih nekoliko mjeseci uvesti dodatne značajke, uključujući alate za generiranje slika, Genmoji i mogućnosti koje pokreće ChatGPT.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Apple je u rujnu predstavio dugo očekivanu liniju iPhone 16 pojačanu umjetnom inteligencijom, ali s obzirom na to da su značajke umjetne inteligencije još uvijek u testnom modu, tvrtka nije uspjela oduševiti neke ulagače dok su rani podaci o prodaji pokrenuli neka pitanja u vezi s potražnjom.

  • +8
Apple iPad Mini 2024. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Ipak, istraživačka tvrtka Canalys u ponedjeljak je rekla da će iPhone 16 pomoći Appleovoj prodaji u četvrtom tromjesečju i pokrenuti zamah u prvoj polovici 2025., nakon što je kompanija dosegla rekordno visoku isporuku u trećem tromjesečju. S početnom cijenom od 499 dolara, iPad mini dostupan je za prednarudžbe od utorka i počet će stizati kupcima i u Appleove trgovine sljedeći tjedan.