TEHNO NAJAVA

Apple sprema nasljednika najjeftinijeg iPhonea: Što dosad znamo o iPhoneu SE 4

08.10.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Premda Apple još nije službeno najavio dolazak nasljednika najjeftinijeg iPhonea, internetom kruže glasine o tome kako će uređaj izgledati

Premda većinu pažnje i dalje plijene glavni iPhone modeli, iPhone SE je uvijek izbor za one koji raspolažu s ograničenim budžetom. Ako želite iPhone koji neće značajno opteretiti vaš novčanik, SE je dobar izbor.

Prvi iPhone SE je izašao 2016. godine, a zatim ga je Apple obnovio 2020. i 2022. godine, dajući mu moderniji hardver. iPhone SE za razliku od tradicionalnog iPhonea obično ažurira svake dvije godine, što znači da bismo novi iPhone SE 4 trebali vidjeti 2025. godine. Evo svega što do sada znamo o četvrtoj generaciji iPhonea SE.

Mogući datum izlaska i cijena

Kada je iPhone SE prvi put izašao 2016. godine, činilo se da je riječ o jednokratnoj ponudi. Novi iPhone SE nismo vidjeli sve do 2020. godine, a zatim smo treću iteraciju dobili 2022. godine.

S obzirom na to, činilo se da bi 2024. godina bila pravo vrijeme za osvježenje. Međutim, glasine su bile kontradiktorne. Prijašnji izvještaji sugerirali su da je iPhone SE 4, koji je prvotno planiran za 2024., prema analitičaru Ming-Chi Kuou potpuno otkazan. Kasnije je Kuo izjavio da je projekt oživljen, ali da možda neće biti realiziran sve do 2025. godine.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Budući da je 2024. godina gotovo pri kraju, a Apple obično lansira svoj SE model u prvoj polovici godine, izlazak 2025. godine čini se najvjerojatnijim.

Iako bi iPhone SE 4 mogao imati brojna poboljšanja, ne očekuje se da će koštati više od 500 dolara (oko 475 eura). Trenutni iPhone SE počinje od 429 dolara (približno 407 eura), pa će sljedeća generacija vjerojatno biti oko te cijene, ali s mogućim povećanjem. Čak i ako cijena iPhone SE 4 malo poraste, i dalje će biti jeftiniji od glavnih modela iPhone 16 ili iPhone 17.

Dizajn iPhone SE 4

Originalni iPhone SE iz 2016. godine imao je dizajn po uzoru na iPhone 5s, dok su iPhone SE 2 i iPhone SE 3 imali isti dizajn kao iPhone 8. Međutim, očekuje se da će iPhone SE 4 donijeti promjene u dizajnu kućišta.

Glasine sugeriraju da će iPhone SE 4 imati zaslon od 6,1 inča, sličan onome što Apple trenutno nudi na glavnim iPhone modelima. To znači da će novi iPhone SE 4 biti znatno veći od trenutnog 4,7-inčnog zaslona na modelu iz 2022. godine.

Prelazak na 6,1-inčni dizajn također će eliminirati gumb za početni zaslon (Home Button) i Touch ID, donijevši iPhone SE u sklad s ostalim modelima koji koriste Face ID. Međutim, malo je vjerojatno da ćemo vidjeti Dynamic Island, umjesto kojeg ćemo dobiti 'ikonički' zubić.

iPhone SE 4 mogao bi također dobiti Action tipku koja je debitirala na iPhoneu 15 Pro i zamijenila klasični preklopnik za zvono. Također, kao i ostali novi modeli, iPhone SE 4 preći će na USB-C umjesto Lightning porta.

Zaslon

Svi prethodni modeli iPhone SE za zaslon su koristili su LCD tehnologiju. Međutim, s iPhoneom SE 4 Apple bi mogao prijeći na OLED. Podsjetimo, Apple koristi OLED zaslone za iPhone još od modela iPhone 12. Prelazak na OLED zaslon učinio bi iPhone SE 4 sličnijim flagship modelima, ali uz nižu cijenu.

OLED zasloni imaju dublje, bogatije crne boje i bolji kontrast u usporedbi s LCD-om. Ako dođe do te promjene, to bi bila velika nadogradnja za ovaj povoljniji iPhone.

Specifikacije

Tradicionalno, iPhone SE koristio je čip iz prethodne generacije kako bi bio povoljniji, ali sada glasine sugeriraju da će iPhone SE 4 koristiti isti A18 čip kao iPhone 16. Ovaj čip će omogućiti korištenje Apple Intelligencea, iako vjerojatno u ograničenijem opsegu nego kod flagship modela.

Postoje i glasine da Apple radi na vlastitom 5G čipu, koji bi se mogao pojaviti u iPhone SE 4. To bi bilo rezultat Appleove kupovine Intelovog poslovanja s modemima 2019. godine, što bi Appleu omogućilo korištenje vlastitih modema u budućim uređajima, umjesto da se oslanja na Qualcomm.

Ako iPhone SE 4 podržava Apple Intelligence, imat će barem 8 GB RAM-a. S obzirom na sve što znamo o uređaju, ovo izgleda kao značajno povećanje snage u odnosu na prethodne SE modele.

Kamere

Svi modeli iPhone SE do sada su imali samo jednu kameru, i vjerojatno će se taj trend nastaviti s iPhoneom SE 4. Na kraju krajeva, osnovni modeli iPhonea imaju dvije kamere, dok Pro modeli imaju tri leće. Zadržavanje jedne kamere na SE-u spriječilo bi ga da ugrozi druge modele.

Međutim, Apple će vjerojatno nadograditi tu jedinu kameru na 48 MP, umjesto trenutnih 12 MP na iPhoneu SE 3. Trenutni iPhone SE nema sjajnu prednju kameru, no postoji šansa da će iPhone SE 4 povećati rezoluciju i ponuditi više funkcionalnosti.

Trajanje baterije

Jedna od najvećih slabosti iPhone SE-a je trajanje baterije, što je posljedica njegove male veličine. iPhone SE 3 trenutno ima bateriju od samo 2.018 mAh. Ona, naravno, ne traje tako dugo kao one u flagship iPhone modelima.

Međutim, ako Apple pređe na dizajn sličan iPhoneu 14, to bi oslobodilo više prostora za veću bateriju. iPhone 14 trenutno ima bateriju od oko 3.279 mAh, što je puno bolje nego na iPhone SE. Međutim, to možda neće biti dovoljno. Uz Apple Intelligence i potencijalno OLED panel, iPhone SE 4 možda će trebati bateriju većeg kapaciteta, što možda neće rezultirati dužim trajanjem zbog većih energetskih zahtjeva.

Dolazi u 2025.

Napominjemo da su sve navedene informacije glasine, a glasine uvijek treba uzeti s rezervom. Prave specifikacije nećemo znati sve do trenutka bližeg službenom lansiranju, no ako su glasine upola istinite, čeka nas jako zanimljiva nadogradnja. iPhone SE 4, zaključuje Digital Trends, na papiru izgleda puno bolje od svojih prethodnika i više kao pravi telefon nego neka značajno osiromašena verzija prošlogodišnjeg modela.